243 случая на коронавирус у нас, щабът предлага удължаване на мерките до 12 април (видео)

Хората с респираторни заболявания трябва задължително да се тестват

OFFNews 26 март 2020 в 08:28 9880 0

Снимка Александра Маркарян, архив

243 са потвърдените случаи у нас, 23 са положителните проби през изминалото денонощие, съобщи ген.-майор Венцислав Мутафчийски на брифинг на оперативния щаб.

Ще бъде предложено на здравния министър да удължи срока на мерките, които изтичат утре, до 12 април. Другото предложение на щаба е всички, които пристигат в страната, независимо от коя държава, да подлежат на задължителна карантина от 14 дни.

Всички хора с респираторни заболявания задължително трябва да бъдат тествани, уточниха от щаба.

Един е новият заразен от последните часове, не е контактно лице и е от София. 

Около 350 проби са изследвани през денонощието.

8 души са нетърпеливи да напуснат ВМА, защото се чувстват добре, но все още не са изчистени от вируса, каза проф. Мутафчийски.

Пациентите в Плевен и Габрово се възстановяват и са в добро състояние.

В Пирогов има четирима интубирани в тежко състояние, единият е критичен.

Във ВМА двама болни са на ръба на дихателна недостатъчност, състоянието им непрекъснато се променя.

Препоръката на СЗО се прилага в България от 26 февруари, коментира шефът на щаба последните съобщения от организацията. Там, където се появи инфекция, проявяваме особено внимание към медицинския персонал и преките контакти на заразения.

"Хората трябва да изпълняват всички мерки по карантината, защото иначе ще стане страшно. Това е най-важното. Какво ще се случи, ако не се изпълняват и ги сложим респиратори? Голяма част от пациентите на респиратори умират", подчерта проф. Мутафчийски.

Вирусът вече има вътрешна циркулация, но все още имаме идентифицирани хора с много ясна епидемиологична пътека, съобщиха от щаба.

Предстои да изработим стратегия за оздравелите - кога са стабилни и могат да бъдат изписани за домашно лечение, а не да се чака да се изчистят от вируса в клинични условия. Ще дойде време, когато трябва да има места в болниците, каза Мутафчийски.

Имаме голям наплив от дарители - те вече са на няколко места, дарява се на отделни болници, както и в щаба. Ние призоваваме да се превеждат пари в сметката на министерство на здравеопазването, тъй като там се обобщават. Вчера физическо лице е заявило дарение от 1 млн. лв, но то ще стане известно, когато дарението и закупуването на апарати са факт, допълни проф. д-р Мутафчийски.

Болка в гърдите, много силен задух, посинели устни и упорита температура над 38 градуса са основните симптоми на заболяването, припомниха от щаба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови