276 са вече потвърдените с COVID-19 у нас. Най-младият заразен е на 3 години (видео)

DMS линия събира средства за медиците с кратък номер 17 777 и текст DMS SOLIDARNOST

OFFNews 27 март 2020 в 08:29 12241 1

Снимка Архив

Още 12 положителни проби са потвърдени през последните часове. Общият брой на новооткритите случаи от вчера е 33. Досега установените с COVID-19 у нас са 276. Това беше съобщено на брифинга на националния оперативен щаб.

Новите градове от вчера са Кърджали и Хасково. В Бургас са потвърдени 3 проби - на жена на 22 години и две деца на 3, най-младият заразен с коронавирус у нас, и на 8 години. Децата са контактни лица на лекар с коронавирус. Жената е пътувала във Великобритания.

В Пловдив има четири случая в болница "Свети Пантелеймон" - мъж на 50 години, две жени на 56 и 58 години, и мъж на 62 години от РЗИ-Пловдив.

Има втори случай за деня в Инфекциозна болница в София, каза още Мутафчийски. Става дума за мъж на 36 години, има и три амбулаторни случая. Общо 4 са случаите в тази болница.

В Кюстендил е установен един мъж на 57 години.

Пациентите, които са интубирани, остават без промяна в състоянието си, но няма нови критични случаи.

"И пак искам да се върна на това, че младата възраст не е гаранция, че не боледуваме, напротив 80 % от пациентите ни са от групата, която уж не е застрашена", добави ген. Мутафчийски.

Той посочи още веднъж кои са рисковите групи: хората над 60 г., лицата с хронични сърдечносъдови, белодробни заболявания, астма, диабет, имунокомпрометирани, болни от СПИН, подлежащи на химиотерапия, хора с наднормено тегло, независимо от възрастта.

Изработени са препоръките за освобождаване на болни и диагностицирани с коронавирус, в добро общо състояние, с подобрени клинични показатели, въпреки че не са изчистени от вируса. Те ще бъдат под домашна карантина 21 дни, след което ще бъде извършена процедурата по потвърждаване.

Обмисля се вариант, ако в семейство е установен човек с коронавирус, всички членове да се смятат за вирусоносители и да бъдат поставени под карантина. Тази практика е възприета на много места в света, обясни шефът на щаба.

До момента на територията на страната са направени 6454 теста, от които 4800 са в София, но това не са само първични тестове, има и повторения и потвърждения.

Предоставен е списъкът на леглата, които са подготвени за коронавирус епидемията, те са 7473, от тях 1137 са в София. Интензивните легла са 1347, от които 518 са в София. Ген. Мутафчийски уточни, че това не е пълният капацитет на болниците, а става въпрос за заповед всяка болница да има отделени легла и респиратори за такъв тип болни. По думите му капацитетът на болниците е увеличен десетократно.

Шефът на щаба съобщи, че е открита DMS линия за подкрепа на медиците с кратък номер 17 777 с текст DMS солидарност. Само за ден са дарени 34 837 лв.

Със средствата ще бъдат закупени необходима на лекарите специализирана медицинска апаратура и техника, лични предпазни средства с най-висок защитен клас, както и всичко друго, от което спешно се нуждаят болниците в условията на разпространяващата се коронавирусна инфекция.

Крупният дарител, който беше обявен вчера, е АЕЦ "Козлодуй". От централата предоставят 800 000 лв., които ще бъдат разпределени според нуждите на лечебните заведения в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

1

El Commandante

27.03 2020 в 11:05

"най-младият пациент с коронавирус у нас"

Вие знаете ли какво означава пациент?

В коя болница е настанено детето? Какви симптоми има?


Айде стига пригласяйте на тоя психопат Генерал Годжи, че почна да става смешно вече.
Вирус, мирус, наште бабички отказват да мрат и туйто!