Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

34 новозаразени, ''с 1 повече'' от вчерашните... 25 - какво се случва с единния информационен портал?

OFFNews 05 юни 2020 в 11:34 5908 1

Объркване с данните за новите случаи на COVID-19 настъпи ден след спирането на брифингите на НОЩ. По данни от сайта coronavirus.bg, където работи единната ни система за отразяване на епидемичната обстановка у нас, новите случаи към 5 юни са 34. Според системата те са "с 1 повече" от вчера, когато по данни от последния брифинг на Националния оперативен щаб новозаразените бяха... 25.

Нещо повече, днес има и добра новина – нито един починал от инфекцията през последното денонощие или общо 159 до момента.

Ако се съпоставят данните с изнесеното от НОЩ вчера обаче, смъртността от COVID-19 у нас днес би трябвало да отбележи пик, какъвто не е имало от началото на пандемията – от 147 починали вчера до 159 починали днес или с 12 повече.

Прави впечатление и оскъдният брой изследвани проби – едва 223, при положение че в работни дни те са над 1000, при действащи вече 143 лаборатории, които изследват за COVID-19, както отчете шефът на НОЩ на последния брифинг.

Малко недоразумение има и с активните случаи, които вчера според щаба бяха 1116, а днес са 1078, при положение че има 68 излекувани през последното денонощие.

Разминаване има и при обобщените цифри за потвърдените случаи на коронавирус у нас. Според щаба за вчера те са 2585. Днес, при новооткрити 34 случая, според информационната ни система са 2627 или с 42 повече.

За разминаването в данните на системата и щаба ген. Мутафчийски спомена на последния брифинг. Той съобщи за несъответствие в общия брой на смъртните случаи, които към вчерашна дата според НИС бяха 149, а според – НОЩ – 147. Шефът на щаба обяви, че разликата от два случая в момента се изяснява, но уточни, че разликите може да дойдат и това, че щабът прави "ръчно преброяване".

Оказва се обаче, че вероятно ще се наложи по-мащабно изясняване на разликите, предвид разминаването между информацията от вчера и днес.

За въпросната информационна система гражданите бяха „подгрявани“ периодично по време на брифингите. Преди седмица ген. Мутафчийски съобщи, че системата се тества и предстои да заработи активно след дни. Предвид данните, които предоставя обаче, тя предизвиква повече въпроси, на които няма как да отговори, защото е система. Нещо повече – тя заработи активно почти в края на извънредната епидемиологична обстановка, когато интересът към този вид информация вече е замрял.

За сравнение – подобна система беше въведена в Сингапур още в началото на март. С една регистрация всеки, който желае, можеше да получава данните като съобщение на телефона си. Брифингите на местния кризисен щаб бяха само два пъти седмично.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4164

1

Egocentric Eccentric

05.06 2020 в 12:07

За първи път го виждам този сайт, който твърдите че е единната система: koronavirus.bg

Според мен сте се объркали с някакво менте.

Официалният сайт е тук: https://coronavirus.bg/

Не че данните са по читави, но да не се натрупва обърквацията
 
X

Подкастът на OFFNews