39 са новите положителни проби за COVID-19, тенденцията към намаляване на заразените продължава (видео)

OFFNews 21 май 2020 в 08:35 6339 3

39 са новите случаи на коронавирус от 1912 изследвани проби. С това общият брой потвърдени с COVID-19 у нас е 2 331, съобщи на брифинг на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Той уточни, че в момента се синхронизира информационната система за отчитане на заболеваемостта и следващата седмица ще бъдат предоставени актуалните данни.

Към момента активните случаи са 1484.

14 от новозаразените са от София - 2 са в УМБАЛ "Св. Анна", 2 в ИСУЛ и 5 амбулаторни. В Пазарджик положителните проби са 10, в Ямбол - 5, във Видин - 3, в Благоевград и Разград по 2, във Велико Търново, Кюстендил и Ловеч - по 1.

Два са новите случаи на заразени деца - от София, на 4 години, и от Разград - на 17 г. И двата са без изявена клинична картина.

Сред медиците положителните проби са 2 - на лекар и медицинска сестра от София.

Излекуваните от последното денонощие са 43, с което общият брой става 727 или 31%.

Трети ден броят на излекуваните е по-голям от този на заразените, дано тази тенденция е трайна, коментира шефът на щаба и уточни, че те са потвърдени с отрицателен PCR, но все още никой не може да гарантира, че вирусът няма да се завърне.

Починалите са 4 души. Всички са мъже - на 79 г. в Благоевград, на 75 г. в Пазарджик и Разград и на 45 г. в Ямбол. Общият брой починали е 120 души, средната възраст е 67,8 години.

287 души са в болница, от които 31 в интензивни отделения.

За трети ден броят на хоспитализациите се задържа под 300, намаляват интензивните случаи, обобщи ген. Мутафчийски.

Какъв е щамът в България

Щамът, който беше разчетен в Китай, вече е мутирал и е доста по-различен от този в Европа, трети генетичен модел е установен в САЩ. Това е много интересно, защото обяснява различното протичане на заболяването и заразяването и от това се правят изводи за мерките, които трябва да се вземат в отделните държави, обясни проф. Тодор Кантарджиев.

Той съобщи, че у нас има научна програма, която предвижда секвенирането (разчитането) на РНК на 48 вирусни щама, които са заразили българите. Тя обхваща първите случаи, внесени от туристите в зимните курорти, до момента. Тяхното изследване ще покаже особеностите на щамовете у нас и ще даде научно обяснение за малкото заболели и починали от вируса, обясни микробиологът.

Колко души у нас са срещнали вируса

За процента на заразяване, първите проучвания бяха направени за полицаи. 1000 души на първа линия, които дадоха нисък процент на среща във вируса. В Банско беше второто проучване – там бяха 5,5%. В Пловдив се прави проучване на друг принцип в момента. Това изследване е в ход и когато станат резултатите, веднага ще бъдат докладвани. 0,5% от медиците във ВМА са се срещали с вируса, съобщи проф. Мутафчийски. Той уточни, че все още е рано да се правят изводи за разпространението на COVID-19 у нас, но се запазва тенденцията да е в отделни огнища.

Как се отпускат мерките

Непродуктивно е да се пита "защо отпуснахте това, а не онова", коментира ген. Мутафчийски. Върви се към масово охлабване на мерки, но наблюдаваме процесите, вирусът е сред нас, знаем как се разпространява, знаем как да се пазим, да изчакаме, другите мерки няма да се забавят, допълни той.

По думите му как ще се излиза от ситуацията се коментира от средата на април. Съставени са били поне 5 графика и накрая се е взело решение щабът да се придържа към един от тях, обясни шефът на НОЩ, без да уточнява кой от графиците има предвид.

"Знаете какво ще се случи от 1 юни, от 15 юни, кога се възобновява футболното първенство, кога ще бъдат матурите", каза той в отговор на упрека, че липсва предвидимост и системност в охлабването на мерките и допълни, че все още щабът има резерви за закритите зали в ресторантите – там се проследява как се спазват мерките във външните части на заведенията. Няма хаос в отпускането на мерките, категоричен е Мутафчийски.

Той каза още, че отварянето на границите със съседните държави е въпрос на политическо решение, но допълни, че тази мярка няма да бъде приложена безпринципно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12691

3

Емил Станоев

21.05 2020 в 10:30

Всичко с този мистичен вирус е измислена история. Както беше със Спин. Но сега е късно някой от тези Нощ да излезе и да го каже особенно толупа.Защото ще ги бият кадето ги хванат.Този ПСР тест не е замислен да хваща вируси а да копира ДНК-а . и за него е взет и Нобел . Самият изобретател е казал да не се ползва за вирусни изследвания./ не си спомням името на този човек но е от Сащ/ И какво ли откриват при това положение ? Или всичко е програмирано от СЗО ? Защо тук в наши лаборатории не го открият този вирус ? А и да се открие конкретен вирус това не става за месец -два ! Всеки вирусолог -лаборант знае това.

18551

2

Нострадамус

21.05 2020 в 10:16

Тоя се издъни яко пред целият български народ с предсказанията за масова смътр в България и временно го бяха скрили, но Вожда борисоф го оневино с типичния си герберунгски стил да лъже, дори когато лъже!

20696

1

Новак

21.05 2020 в 09:11

Поне в София сега трудно може да се каже, че се спазват някакви предпазни мерки. Очакваният бум от пътуванията по Великден също не се състоя. В ромските квартали при никакви мерки заболяваемостта е малко по-висока.
Вирусът ли е много хитър или мерките навреме са свършили работа? Или навикът да третираш хората като стадо, което разбира само от бой и страх беше в повече? Но и на масата хорс това да имат пазвантин, който да ги посплашва и понабива от време на време май им харесва - някакъв масов мазохизъм.