5-годишно дете, заразено с морбили, почина в болница

Автоимунно заболяване не позволявало поставянето на ваксина

OFFNews 31 януари 2020 в 19:42 11867 6

Снимка Архив

5-годишно момче с тежко заболяване почина в болница, след като се лекувало в две други здравни заведения. Лекарите са категорични, че до смъртта на детето се е стигнало, защото се е заразило с морбили, съобщава Нова телевизия.

Павел е бил с тежко автоимунно заболяване,  малко след като навършил една година. Заболяването не е позволявало да се постави ваксина срещу морбили.

„Почна да прави обриви, вдигаше температура, що годе го закрепиха, горе-долу. И вече на 9 януари тази година аз постъпих с него в Шумен пак, направихме снимка на белия дроб и нещата казаха, че не са добре”, обяснява Юлиан Йорданов, баща на починалото дете.

Така семейството, след посещения на няколко болници, отново се връща в София - в детската болница, където детето се лекува от четири години.

„Пуснаха изследвания, направиха, струваха, нали докъдето можаха направиха, обаче на следващия ден вдига температура над 40 градуса, с обриви", казва Стоянка Йорданова, майка на Павел.

Лекарите открили, че детето се е заразило с морбили. „Риск се крие именно от провежданото лечение, което лекува болестта, но организмът става по-податлив към инфекции, които могат да протекат по-тежко и по-фатално при такива деца.При такива деца би могло да се очаква всичко от тези неща”, обясни проф. Стефан Стефанов от СБАЛ по детски болести „проф. д-р Иван Митев“.

Заради заразната болест детето било преместено в Инфекциозна болница, но бързо се влошило. Майката е убедена, че детето не е получавало кислород.

„Това дете се разболя и умря от морбили заради това, че не е ваксинирано. Една от причините да не бъда ваксинирано, е това, че то е било непрекъснато на лечение с глюкокортикостероиди, при които няма как да се направи ваксината. То е получавало през цялото време кислород, но това не е достатъчно, за да бъде излекувано. Просто детето си има хронична белодробна фиброза”, обясни доц. д-р Атанас Мангъров, началник на Първо Детско отделение към СБАЛИПБ “Проф. Ив. Киров”.

В последните часове от живота си детето било преместено в „Пирогов”, но там починало. „Вече нямаше смисъл. Тръгна вече, умираше детето, отпусна се, няма въздух, няма нищо”, обясни Йорданова. А доц. Мангъров отговори, че в Детската болница е направено това, което е в границите на лекарите в нея. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6136

6

WOW

01.02 2020 в 02:16

Който не е схванал поуките да му ги кажа по ясно:
1. Ваксините спасяват живот! Ако детето е било ваксинирано още да е живо.
2. Когато са ваксинирани над 90% от населението има така наречения колективен имунитет. С други думи патогените не могат да намират гостоприемници и не се появяват епидемии. Това е и начина по който се защитават хората които по здравословни причини не могат да бъдат ваксинирани. Антиваксарите подронват точно колективния имунитет и затова шибаняците са виновни за смъртта на това хлапе!

15509

5

Бухльо

01.02 2020 в 01:08

Вижда съм Владо, че едно време отговаряше на някои коментари. Наистина ще се радвам, да видя накаква позиция тук - да покажеш каква мисия гониш.

15509

4

Бухльо

01.02 2020 в 01:06

Добре Офнюз, понеже вие уж не сте Пик или Дир.бг, да ви питам - какъв е смисълът и целта на тази новина?
Явно няма лекарска небрежност, няма някакъв друг обществен порок.
Както е поднесена новината, изглежда че единственият ефект от нея е да поддържа и нагнетява напрежението в обществото.
Вие като уж различни, дали ще благоволите, да отговорите каква е вашата мисия като журналисти и как тази новина се вмества в нея?
Аз си мислех, че читавите медии трябва не просто да информират за щяло и нещяло, а да допринасят за положтелно обществено развитие и категорично да не разпространяват негативните ефекти.
Явно обаче и при вас кликовете са по-важни.

10372

3

elbarbudo

31.01 2020 в 21:56

Свиньо малоумна, морбилите съществуват още заради вас антиваксърите!

12021

2

bls

31.01 2020 в 21:39

Прасе, чети малко бе, бъди малко човек. Детето е имало автоимунно заболяване поради което не може да му се постави ваксина. Не са антиваксъри

12636

1

prascho

31.01 2020 в 21:28

Честито, антиваксъри. Отново убивате деца. Дано спите спокойно.