50 българи умират на ден от мръсен въздух, 18 хил. на година

България е на второ място в класацията по смъртност, причинена от мръсен въздух

OFFNews 08 юли 2017 в 09:58 5741 4

Снимка бТВ

50 българи умират на ден вследствие на мръсния въздух. Това прави близо 18 хиляди на година, заяви д-р Александър Симидчиев от белодробното отделение на болница „Лозенец” в София пред бТВ тази сутрин. 

"Това буквално е епидемия, за която не се говори много", заяви Симидчиев и коментира, че жертвите на мръсния въздух са повече, отколкото на катастрофите.

България е втора по смъртност заради мръсния въздух, по данни на СЗО. Първа е Босна и Херцеговина, трета - Грузия. Изследването е направено в малко над 50 държави. Отличници са Исландия, Финландия и Швеция. 

През 2016 г. страната ни е била на трето място в класацията.

Замърсяването на въздуха ни е над 3 пъти по-високо от средноевропейското, коментира лекарят.

Смъртността от белодробни заболявания не се дължи само на въздуха. Виновни са и цигарите. Например Босна и Херцеговина не е много по-мръсна от България, но е на първо място по смъртност, защото там пушачите са повече, заяви той.

Един от основните замърсители на въздуха са фините прахови частици с размер под 2,5 микрона. Техен основен източник са колите, горенето на твърди горива и дори настилките, по които минават колите, които при триенето образуват такива частици. За да се намалят нивата на прахови частици, трябва да се поставят катализатори на колите, да вървим постепенно към отказ от отопление на твърдо гориво и да мием улиците редовно, посочи специалистът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови