50 млн. годишно плаща бизнесът за фалшиви болнични, показват данни на АИКБ

OFFNews 20 септември 2019 в 11:00 1413 2

Снимка АИКБ

50 млн. лв. годишно се изплащат от бизнеса като обезщетения за фалшиви болнични листове. Още 150 млн. лв. се изплащат от Националния осигурителен институт. Данните съобщи изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Добрин Иванов пред БНР.

За последните три години у нас са установени повече от 10 000 нарушения, свързани с издаването на фалшиви болнични.

Работодателската организация днес е домакин на дискусия по проблема, на която е поканен и главният прокурор Сотир Цацаров.

Според АИКБ решение на проблема с фалшивите болнични трябва да се търси в посока поне първите 3 дни от болничния да са за сметка на работника по примера на редица европейски страни, в които не се плащат от 1 до 7 дни.

По думите на Добрин Иванов размерът на изплатените обезщетения за последните 7 години се удвоява. 

„От 1,350 млн. болнични листа през 2012 г. до 2,750 млн. болнични листа през 2018 г. Това удвояване на броя на болничните не се дължи само на влошения здравен статус на населението или на застаряващото население. Има злоупотреби с болнични листове“, обясни Иванов.

Според него нормативната уредба поощрява използването на тази възможност: „При едно лице, което ползва болничен лист от 3 дни в един месец, и лице, което не ползва болничен в рамките на този месец, възнаграждението се намалява с 3%“.

Заниженият контрол от страна на Министерството на здравеопазването и НОИ за правомерността на издаване на болнични, както и липсата на наказания са златна среда за развиване на тази дребна корупционна практика“, каза още Добрин Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8074

2

JustSoYouKnow

20.09 2019 в 12:06

ПП сегашната ми заплата е изчислена, при положение че са взети предвид всички тези фактори, които посочвате, нека да не се лъжем.

ППП Лично аз от цялата тази работа с болничните съм прецакан също защото за последните 4 години съм си взел 1 ден болничен, но виждам необходимостта от съществуването им и се примирявам, че съм изтеглил "късата клечка" да си плащам за нещо, от което не се възползвам.

8074

1

JustSoYouKnow

20.09 2019 в 11:58

Що не ходите да се гръмнете?
Плащам осигуровки имам право на болнични, ако ще бизнеса да ги плаща, ако ще държавата, разберете си се, ако има злоупотреби и т.н. има органи за контрол да си свършат и те работата.
Една от функциите на даването на болничните, мили мои, е да не ходят заразни хора на работа, за да не се разпространява заразата. Отнемайки компенсацията на реално болните ще стимулирате ходенето им на работа. Да ви обяснявам ли как ще се отрази това на хранително вкусовата промишленост и на така модерните open space офиси.