50% от жените на 30 г. нямат деца, показва проучване в Англия

OFFNews 05 декември 2019 в 14:50 2590 0

Снимка Pixabay

Половината от жените на 30 и повече години нямат деца и броят им непрекъснато расте, показва проучване сред жителите на Англия и Уелс, цитирано от "Дейли мейл". 

Контрастът с поколението на техните майки, родени през 40-те и 50-те години на миналия век, е много рязък. 80% от тях на тази възраст вече са имали поне по едно дете. Днешните представителки на нежния пол отлагат майчинството, за да се съсредоточат в кариерата си и да си създадат финансова стабилност.

Един от изводите в проучвания по темата от последните години е, че основна причина за отлагане на майчинството е финансовият натиск. Много млади жени на възраст от 20 до 30 години не се чувстват финансово стабилни, за да раждат и отглеждат деца. Принос има и несигурността за работата, ръстът на цените на недвижимите имоти, увеличените разходи по отглеждането на поколение.

Според авторите на изследванията причините за отлагане на майчинството от съвременните жени са обективни и е трудно да бъдат преодолени.

Поколението на техните майки се е придържало към класическия модел за семейство, в което мъжът осигурява издръжката и е основният работещ, а жената се занимава основно с домакинство. Днес по-голяма част от жените продължават да работят, а кариерата на домакини има все по-малко привърженички. Освен това силно е намалял броят на мъжете, които са способни да издържат жена и деца. 

Финансовата нестабилност е основната причина жените в много страни по света, отлагат раждането. Подобна тенденция има дори в Китай, където липсата на дете е признак за бедност и неуспех в живота.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови