5000 души ежедневно са жертва на мръсния въздух в Западните Балкани

OFFNews 18 декември 2019 в 09:40 976 0

Снимка Архив

5000 души са жертва на мръсния въздух на Западните Балкани. Заради замърсяването продължителността на живота се е скъсила средно с 1,3 години. Това съобщи Майлинда Брегу, генерален секретар на Съвета за регионално сътрудничество (СРС), цитирана от БГНЕС.

Брегу огласи проучване на Балкански барометър, според което 84% от гражданите в региона възприемат климатичните промени като проблем.

9 от 10 човека смятат, че замърсяването на въздуха е нещо сериозно за тяхната общност. В същото време 32 % признават, че не са готови да използват екологични продукти.

В доклада се посочва, че броят на компаниите, които са въвели екологично производство, е намалял с 13 %. Брегу подчертава, че Сараево, Белград и Скопие са между десетте най-замърсени градове в света.

През 2018 г. в този списък са попаднали 6 от градовете в Западните Балкани. Затова е нужно да се вземат спешни мерки по линията на регионалното сътрудничество, смятат от Съвета за регионално сътрудничество. Информацията е публикувана в коментар, озаглавен „На климатичните промени им е необходима шенгенска виза", съобщава МИА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !