51 нови случаи на COVID-19, двама са починалите през последното денонощие (видео)

OFFNews 21 април 2020 в 08:17 5172 1

51 са новите случаи на коронавирус за денонощието. 16 от тях са в болница. Общо 966 са установените до момента у нас, съобщи на брифинг на оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Увеличението на инфектираните спрямо вчерашния ден е с 5,6%. Активни са 752.

22 от заразените са в София. В ИСУЛ са 5, в Пирогов - 2, във ВМА 1. Амбулаторни са 14 души.

Плевен бележи съществен ръст с 19 заболели, в Бургас са 5 с трима онкоболни, в Кюстендил - 2, Смолян, Сливен и Хасково по 1.

Четирима нови заразени има сред медицинския персонал, с което общият брой става 80. Във ВМА има двама -  лекар и мед. сестра от интензивен сектор на Инфекциозна клиника. В ИСУЛ и в болницата в Хасково по една медицинска сестра. Излекуваните медицински специалисти са 8.

170 са излекуваните. Трима са новите изписани пациенти - двама в Сливен и 1 амбулаторен. Средната възраст на излекуваните е 47 г.

Починали са двама души. В болница "Св. София" - мъж на 71 години с придружаващи заболявания и пациент от ВМА, със сърдечна недостатъчност и белодробни заболявания. Средната възраст на починалите е 64,5 г. 

268 души са в болници, 34 от тях са в интензивни отделения.

София остава най-голямото огнище с 556 случая, 144 от тях са в болница, 22 в интензивни отделения.

Личните лекари ще определят графика за имунизации на децата в консултациите, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. С определянето на дни за тях се избягва необходимостта от създаване на зелен коридор.

Има вътреболнична COVID-19 инфекция в УМБАЛ "Св. Иван Рилски", с доста положителен персонал, до момента са 11, с трима пациенти, които са изолирани, съобщи шефът на Столична РЗИ д-р Пенчев. Днес сутринта се докладва за още една клиника в болницата, в която има още един положителен, който е бил в контакт с предходните пациенти и още един лекар, допълни той.

Новите заразени в Плевен са от шивашкото предприятие "Мизия" с над 1000 работници, каза доц. Кунчев. На 15 април е била хоспитализирана една от жените, работещи там. При последвалото тестване на контактни лица се оказа, че двама от семейството й са положителни. От изследваните 33 души от текстилното предприятие 19 се оказаха положителни, обясни той. Всички те, с изключение на един, са без симптоми, но с положителни проби. В цеха, където работи жената са 100 души и всички ще бъдат изследвани. Ще се тестуват и групи от други цехове. По преценка на ръководството ще бъде въведено 14-дневно прекъсване на работата на цялото предприятие.

Ако трябва да се тестват всички новопостъпили в болница, лабораториите няма да могат да си свършат работата, коментира ген. Мутафчийски след въпрос за отварянето на болниците за планова дейност. Само във ВМА седмичният прием е 800 души, уточни той. По думите му няма такава практика в света. Има ясни инструкции какво трябва да се направи с активно търсене на такива болни в отделенията, които не лекуват коронавирус - как да се пазят медиците, другите болни, как да се спазва дистанция, какви изследвания биха насочили към диагноза коронавирус. Ако има подозрителен болен, той трябва да се изолира за 24 часа и задължително да се тества.

Ген. Мутафчийски коментира и снощния извънреден брифинг за радиационната обстановка в страната. По думите му целта е била да се успокоят хората, след като са изтекли фалшиви новини, че от БАН са предупреждавали да се затварят прозорците заради завишена радиация, вследствие пожара в района на Чернобил. Системата за оповестяване не е засякла подобно увеличение на нивата, уточни той.

Облекчаването на мерките е нещо, за което трябва да има обективна причина, каза ген. Мутафчийски. ситуацията не се преекспонира, продължава да бъде тревожна. Според нас нарастването на случаите е свързано с масовото излизане по Цветница. Увеличението не е резултат от по-масовото тестуване, категоричен беше той. През последните 5 дни България се движи нагоре, оформят се огнища и голямата ни цел е да ги ограничим, каза Мутафчийски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови