51 нови случая на COVID-19. Преляха плазма на първия пациент (видео)

Яслите и детските градини няма да се отварят, докато не се стабилизира разпространението на инфекцията

OFFNews 30 април 2020 в 08:21 6195 0

51 са новите случаи на коронавирус у нас. Проведени са 1156 изследвания с PCR. Към момента съотношението на тествани в страната е 6500 души на 1 млн. население, съобщи на брифинг на оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

11 са активните области, 1488 са откритите заразени до момента. 1157 от тях са активни.

Седем случая са в София - в "Пирогов", в "Св. Иван Рилски", "Александровска" и Инфекциозна болница са настанени по един болен. Амбулаторните са трима.

В Плевен новоткритите заразени са 13, в Пловдив - 12, във Видин 7, в Кюстендил - 4, във Враца - 2, в Перник - 2, в Габрово, Русе, Стара Загора по един.

Девет са новите заразени от медицинския персонал - стават 164 души. В Плевен са две медицински сестри, един лекар и едно техническо лице, във Видин един лекар и 4 мед. сестри в Хирургия.

Излекуваните за денонощието са 23, до момента са 266.

В София - във ВМА - 4, Пирогов - 2, Инфекциозна болница - 1, пациенти на домашно лечение - 13. В Стара Загора са двама, в Бургас 1.

Четирима са починали през последните 24 часа. Двама от тях са от Ямбол, във Видин и Плевен по един.

Настанените в болница са 310, от които 38 в интензивни отделения.

Вчера във ВМА е извършено набиране на плазма и вливане на първия болен в тежко състояние, към тази сутрин болният е по-добре, съобщи проф. Мутафчийски. Само кръвните центрове могат да извършват сепарация на кръвна плазма. Във ВМА има собствена кръвна банка.

"Ние се възползвахме от това преимущество, за да удовлетворим искането на множество доброволци с доказани антитела. Осъществихме това сепариране на плазма вчера сутринта. Подготвяхме доброволците три дни, защото трябва да се спазват всички мерки за безопасност. Още същия ден преляхме прясна плазма. Това е първото преливане. Към тази сутрин пациентът няма температура и се чувства добре. Ще го следим през следващите дни. Окончателни резултати могат да се отчетат, когато се наберат достатъчно пациенти. Един човек е дал кръв (кръвна плазма) за пациента, тъй като трябва да са от една и съща кръвна група", уточни Мутафчийски.

В момента на пристигане заразените от Амстердам не са потърсили медицинска помощ. В рамките на 24 часа са установени контактните лица, съобщи доц. Ангел Кунчев. Всички, които чакат на паспортен контрол, минават през термокамера, там не е отчетено повишаване на температурата. Човекът, който е карал майката и детето с такси, е открит и изследван, допълни той.

Семейството - майка с две деца, и баба им твърдят обратното: че жената е тръгнала от Нидерландия именно за да се лекува в България, защото там я притеснявала езиковата бариера; че още в самолета ѝ е станало зле и е получила помощ от екипажа; че на летището е разказала и че е искала помощ, но такава ѝ е била отказана и затова е взела такси за Хасково, където чак я приели в болница.

От 16 души персонал в дома за възрастни в с. Гара Орешец трима са с положителни проби, те са под домашна карантина за 28 дни. Обитателите са 25 души, от които 4 са настанени в болницата във Видин. От тях двама са починали, съобщи здравният министър Кирил Ананиев. Седем души са настанени в болница във Враца, един в Токуда, по желание на близките. Останалите 13 са с отрицателни проби. Те ще бъдат тествани отново с PCR. Капацитетът на болницата във Видин е изчерпан, затова пациентите са поети от лечебното заведение във Враца, уточни той.

От 360 души медицински персонал във Видинската болница с положителни проби са 38, тестването продължава. Четирима души са в болница - двама лекари, една медицинска сестра, един санитар. 34 души са в домашна изолация. Това е сериозен сигнал за недостиг на персонал, каза министър Ананиев. Преди два дни е изпратено писмо до всички РЗИ с молба да осигурят персонал за пренасочване.

"Аз нямам компетенции да командировам медицински лица. Водят се интензивни разговори, за да се намерят доброволци. Направен е план за вътрешно преструктуриране на отделенията. Критични са неврологичното и кардиологичното отделение, насочват се медици от другите отделения. Ако обаче заразените медици се увеличат, ще има сериозен проблем", допълни той.

В Брестовица са взети 75 проби за коронавирус, 9 са новите положителни, съобщи главният здравен инспектор доц. Кунчев. До момента заразените там са 22. Селото не е поставено под карантина, има заграждения на улиците, където се намират фамилиите със заразени, обясни той. Това ще продължи 14 дни. Няма напрежение, хората съдействат, каза още Кунчев. След 10 дни се планира ново тестване.

Малко сме изненадани от резултатите на Активни потребители от изследването на качеството на дезинфектантите, коментира доц. Кунчев. Те не съвпадат съвсем с истината. Изпратени са над 100 писма до козметични производители, които имат претенциите за дезинфектанти. Даден им е срок от два дни или да изтеглят продуктите си от мрежата, или да променят надписите на етикета. В това, което е извадено от Активни потребители, има доста големи неточности, обясни главният здравен инспектор, който обеща да предоставят информация от щаба по случая.

Той не даде нито един конкретен пример за грешка в изследването. Не обясни и какво ги е накарало да изпратят писмата, ако изследването - което сочи пропуски и в етикетите, и в съдържанието (основно заради по-малкото спирт), е невярно. Не стана ясно и колко от тези продукти имат разрешителни от регионални здравни инспекции у нас, дали при някои от тях са открити несъответствия с рецептата на СЗО за съдържанието на дезинфектантите и ако има такива - как това е било допуснато даването на разрешение.

Водени са разговори с министъра на труда и социалната политика за контрола на инфекцията в социалните заведения. Днес ще бъде изпратено указание специално за домовете за възрастни хора, каза Кунчев. Правилата за всички са еднакви. През РЗИ София са минали над 200 служители работещи в такива домове, ще се изследват и домуващите в тях, тъй като те са най-рискови. Трудно се осъществява карантината в тези социални заведения, затова се търсят възможности хората да бъдат отделяни в най-близкото възможно място - санаториум, хотел, за да се дистанцират заразените от здравите, каза доц. Кунчев.

Първите облекла, които бяха раздадени на болниците бяха взети от Агенцията по контрол на храните, обясни главният здравен инспектор. След това дойде голямото дарение от Турция, след това беше създаден логистичният център, каза той. Центърът е разпределял защитни средства през три направления - през РЗИ, през други министерства и като минимален резерв. През РЗИ са раздадени 53 000 защитни маски висок клас; защитни маски за обща употреба - 1 млн 96 хиляди; еднократни защитни облекла - 87 900; облекла за многократна употреба - 7000 броя; облекла за обща употреба - многократна - 31 000; защитни очила  - 99 860 бр.; шлемове - 10 000 бр.; ръкавици - 800 000 и др.

Само за едно денонощие в Центъра за спешна помощ се употребяват между 100-150 костюма. Разходът е много голям и непрекъснато се прави всичко възможно да се задоволяват нуждите, уточни Кунчев.

Вчера водихме разговори с ръководството на Сдружението на общопрактикуващите лекари, съобщи здравният министър. Исканията, които бяха поставени, са обсъдени. Постигнахме съгласие и подписахме консенсус. Основните неща - фиксира се в заповедта, че става въпрос за деца до 18-годишна възраст; освен във вторник и четвъртък да се извършват имунизации и в друг ден, каза Ананиев.  

Озонотерапията не почива на никакви научни основи и дори е вредна. Колегите трябва да бъдат предупредени да не изпадат в такива крайности, коментира проф. Мутафчийски.

Няма напрежение между щаба и правителството, увери Ананиев, в отговор на журналистически въпрос.

Изразходването на даренията

Към 29 април в дарителската сметка на МЗ са постъпили 4 млн. 292 хиляди 780 лв., от които 1 млн. 326 хиляди и 300 са с изрична воля на дарителите за определени болници. 1 млн. 200 хил. от събраните средства са отишли за Националния център по заразни и паразитни болести, а 126 000 са в лечебни заведения, отчете здравният министър.

Без воля на дарителя са 2 966 480 лв., които ще бъдат изразходвани за защитни облекла за многократна употреба - 1 млн. и 500 хил. лв.; защитни очила - 1 млн. лв.. С остатъка от 406 480 лв. ще бъдат закупени лекарства, апаратура, тестове, лични предпазни средства, консумативи и др.

От заплати на депутати, министерски съвет, политически кабинети и др. държавни институции са постъпили 1 млн. 523 572 лв., от които от НС - 1 393 627 лв. и от политическите кабинети на министерствата и други разпоредители на държавния бюджет - 129 946 лв. Средствата са предоставени по бюджетите на всяка РЗИ за закупуване на тестове за диагностика на коронавирус, ще се подпомогнат лабораториите, където е необходимо. Ще се извършва бързо тестване на медицински специалисти и други групи, уточни министърът.

Получени са и дарения в натура. От Китай - защитни маски висок клас - 20 хил. бр., хирургични маски - 50 000 бр., защитни облекла за еднократна употреба - 10 000, тестове - 417 комплекта - 10 000, защитни очила 10 000 бр., ръкавици и калцуни по 10 000 бр.

От физически и юридически лица даренията в натура са: предпазни шлемове - 10 000, лекарства - 14 575 опаковки, маски висок клас - 5300, хирургични маски 150 000 бр., дезинфектанти за ръце - 10 080 л., предпазни костюми - 100 бр. и др. Доставени са 147 броя респиратори.

От DMS SOLIDARNOST са постъпили 385 000 лв. дарения. Закупени са три респираторни апарата за областните болници в Монтана, Силистра и Шумен.

Още не е време за отваряне на детските градини и яслите. Това може да стане възможно, когато разпространението трайно намалее, коментира министър Ананиев. Групите са големи и има огромен риск от заразяване, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови