53 нови случая на COVID-19, излекувани са 384 души (видео)

OFFNews 07 май 2020 в 08:17 4848 0

53 са новите случаи на коронавирус от последното денонощие. 25 от тях са в болница. 1163 са изследваните за 24 часа, 52 931 са направените проби до момента, съобщи шефът на оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

В София новооткритите са 19, 12 от тях са от социални домове. Във ВМА са настанени 2, в болница "Св. Анна" - 1, в МБАЛ Самоков - 1, 15 са амбулаторните случаи.

В Ямбол новите заразени са 12, в Пазарджик - 5, Плевен - 5, Перник - 4, Бургас - 3, Благоевград - 2, Враца - 2, Кюстендил -1.

Има един нов случай на коронавирус сред медицинския персонал - 1 медицинска сестра от "Пирогов". 192 са заразените медици до момента.

24 души са новите излекувани, общо - 384 до момента.

Възстановени са пет души от Пирогов, ВМА - 1, РЗИ София - 9, Ямбол - 1, Смолян 2, Кюстендил - 4, Сливен - 2.

Починалите до момента са 84. През последното денонощие има нови две жертви - мъж на 67 г. във Велико Търново - с карцином и диабет и мъж на 79 г. в Ямбол с ХОББ.

353 души са настанени в болница, 38 от тях в интензивни отделения.

Лечението с плазма се прилага само във ВМА, защото академията има собствен кръвен център и възможност да набира доброволци, преболедували с антитела, каза Мутафчийски. Той припомни, че този тип лечение е приложено при двама пациенти и, за съжаление, преди 3 дни е починал единият от тях, който е бил с онкологично заболяване. Другият лекуван с този тип терапия се подобрява.

В „Пирогов“ има 48 заразени медици, 7 вече са излекувани, очаква се други 13 да се възстановят до края на седмицата, каза проф. Балтов. Той обясни, че „Пирогов“ е болница със свободен достъп, където има много спешни случаи и те изискват да бъдат настанени веднага, преди да бъдат изследвани. Разпространението на коронавируса не е свързано със смесване на потоците, каза той.

Социалните домове се следят с особено внимание. Доц. Кунчев обясни, че към момента 80 домуващи и 30 души персонал са с коронавирус. Те са концентрирани във Видинско. При повечето изследвания в домовете за възрастни хора няма положителни проби или са само сред персонала. Изследванията в тях продължават. Над 15 000 души са настанени в такива заведения, уточни той.

Най-високият клас защитни облекла са насочени към Спешната помощ, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който опроверга твърдението, че медиците от ЦСПМ не са защитени. Центровете за спешна помощ са най-големият консуматор на защитни облекла, над 250 костюма дневно се използват само в София, уточни той.

Пациентката, която се е прибрала с полет от Нидерландия със симптоми, е била привикана към граничния здравен контрол, но не е изчакала консултацията със специалист на РЗИ, преминала е Паспортната служба и здравните органи са я гонили в багажното отделение, обясни шефът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев в отговор на журналистически въпрос. Жената категорично е отказала да се върне обратно и да влезе в болница. Здравният контрол е бил информиран, че тя не се е чувствала добре по време на полета от други две лица, които са били близо до нея, каза д-р Пенчев.

Има покачване на заболеваемостта, никой не е отричал този факт, коментира ген. Мутафчийски. Все още системата може да се справи, но отпускането на мерките изисква изключително отговорно спазване на носенето на маски и хигиената.

"Повишението е 2-3 пъти в сравнение с предишните два дни. Днес имаме 53 нови случая, преди това 69 и 57. Нарастване на случаите има в области и на места, където преди това не е имало такава активност - в Ямбол и Хасково. То е свързано с пристигането на хора от Нидерландия. Друго огнище е Видин. Откриват се случаи в старчески и социални домове", коментира шефът на щаба. 

Той призова гражданите да носят маски в магазините, в градския транспорт и във всички затворени помещения, както е посочено в заповедта на министъра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови