58 нови заразени за денонощието, 206 излекувани до момента (видео)

OFFNews 27 април 2020 в 08:16 4879 1

58 са новите установени лица с коронавирус, от тях 22 са в болници. Активните области са 7, общо случаите са 1348, от които активни са 1141, съобщи на брифинг на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Първенството по брой нови заразени държи Плевен. 23 са новите открити с COVID-19 там, от които 17 души са контактни на работещи в завод "Мизия". Шест души са настанени в две болници.

В София новите случаи са 20, от които в "Пирогов" са приети 5, във ВМА - 2, амбулаторните са 12.

Кюстендил - 8, Велико Търново - 4, Пловдив - 2, Сливен - 1, Пазарджик - 1.

7 са новите случаи на заразени деца. В Плевен с инфекцията са 5 момчета, на 6, 8, 15 години и момиче на 1 г.

В Пловдив е установено едно момиче на 14 г. Децата не са в тежко състояние и са на домашно лечение.

147 са заразените от медицинския персонал с 9 нови случая. Има стабилизиране на процента заразени - 11%. Седем от тях са в "Пирогов" - лекар, 5 медицински сестри, 1 санитар от различни клиники, единият от "Хирургия". Във ВМА има една новозаразена медицинска сестра, в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" има един нов случай, но не е лекар.

206 души са излекувани, вчера е изписана жена от болница в Ямбол. 

Починалите са 56, има един нов случай - мъж на 79 г. от Бургас с онкологично заболяване.

301 са настанени за болнично лечение, има увеличение с 4 души при интензивните, които вече са 41.

Правилата за организация на изолационни помещения в социалните заведения са същите като при всички останали, каза в отговор на въпрос доц. Ангел Кунчев. Няма нужда от специални указания. Старческите домове не са здравни заведения. Може да се правят изолатори, където е възможно, но би следвало случаи на заразени да се настаняват в болница.

Картата на заболеваемостта е много различна в отделните области. Възможно е да има ниска активност на местните здравни органи в издирването на нови случаи. Коментирахме ситуацията в Разград и Търговище, където няма заразени. Направихме указания за по-активно търсене. Където има т. нар. заспиване на областите обръщаме внимание, за да бъдат по-активни, за да не се пропуска нещо, обясни шефът на оперативния щаб. В резултат на една акция в Разград бяха взети 90 проби, но нямаше нито една положителна, уточни той.

Препоръчваме активно туширане в огнищата навсякъде, където има установени случаи. Пример е Плевен, в завод "Мизия" всеки ден се разширява кръгът на заразените.

В близките дни ще се включи системата за автоматично отчитане на тестовете. Днес специално има интересна статистика за тестватнето - на базата на около 300 теста, над 18% са откритите случаи, което е резултат от целенасоченото търсене, обясни ген. Мутафчийски.

Има няколко лаборатории, които не са подавали резултати, което е заради липса на взети проби, за съжаление, има дефицит на вирусолози, каза той.

След малкия пик на заболеваемостта в началото на април имаше отчетливо спадане, сега отново вървим към увеличаване на заболеваемостта. Това са аргументите ни срещу отпускане на мерките, каза ген. Мутафчийски.

До края на тази седмица ще започне проучване на заболеваемостта в Пловдив, организирано е осигуряването с тестове. Подборът ще е случаен, но ще се цели обхващане на различни групи, каза главният държавен здравен инспектор доц. Кунчев.

Движението на повече хора където и да било създава опасност от разпространение, каза проф. Мутафчийски. Така той обясни резервите на щаба срещу отпускането на мерките. Винаги когато се отпускат, има опасност от влошаване. С отварянето на парковете епидемиологичната ситуация ще се влоши, коментира шефът на щаба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6500

1

petio01

27.04 2020 в 08:24

Според доц. Кунчев, между 2 и 5% от българите са се "срещнали с вируса" - евфемизъм за - прекарали болестта. Щабът обаче, продължава да съобщава проценти, базирани единствено върху официално установените около 1350 заразени. Ако се прибавят и минималните 2% - при 6 милиона в държавата, това означава 120 000 души, ръстът на заразените ще бъде далеч по--малък от официално обявения, да не говорим за процентът на починалите, Бог да ги прости.