581 са регистрираните с COVID-19 у нас, 16 са новите положителни проби (видео)

OFFNews 08 април 2020 в 08:13 3880 3

16 са новите открити заразени за последното денонощие. 6 от тях са болница. 496 са изследваните проби. До момента у нас са регистрирани 581 положителни за коронавирус. Увеличението спрямо предишния ден е с 2,8%. Това съобщи на брифинга на националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Няма нова област сред огнищата на COVID-19.

В София установените с коронавирус са 11, в Стара Загора - 3, в Пловдив - 1 и в Кърджали - 1.

32 души от медицинския персонал са дали положителни проби. Новият установен е клиничен лаборант от София. Общо 5,5% са заразените здравни специалисти.

Излекуваните у нас са 42 - 27 мъже и 15 жени.

Последната жертва, за която беше съобщено снощи, е мъж, с множество придружаващи заболявания, приет по спешност в УМБАЛ "Св. Анна".

Към момента в болница 213 пациенти, от които 21 в интензивни отделения, съобщи Мутафчийски.

"За първи път в своята история японски премиер дойде в България - съобщи премиерът Борисов, след въпрос за ефективните медикаменти за лечение на коронавируса. - Българската индустрия произвежда в пъти по-качествени продукти от великите империи. И когато дадеш 5 или 10 защитни облекла се приема като красив жест и се помни десетки години. Затова съм казал днес да пратим облекла за братята ни от Северна Македония, за медиците им на първа линия. По лекарствата, толкоз", обобщи Борисов.

Масово тестуване в Банско

Днес съм разпоредил на щаба да започне масирано тестуване, така както препоръчват специалистите, съобщи премиерът.

Тъй като има епидемиологични данни от Банско, защото има хора, развили заболяването, ще бъде направено изследване, за да се види, там където са се срещали заболелите, има ли изграден имунитет, имали ли са контакт с вируса, съобщи проф. Кантарджиев. Изследването се провежда точно там, защото вече са минали повече от 2-3 седмици от появата на зараза, уточни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Ще се използват бързи тестове, уточни Борисов, за да се установи има ли хора с изградени антитела.

Къде сме ние

Премиерът съобщи още, че преди няколко дни е разговарял с президента на Южна Корея.

"Знам, че са ги тествали масово, но това не им помогна, заяви Борисов. - Истински се радвам, че дойде време да ме сравняваме с държавите, с които не съм си мислил, че можете да ме сравнявате - с Южна Корея, с Германия. Вече никой не ни сравнява с Италия, Испания, Гърция", допълни той.

По думите му първите адекватни мерки в Европа са били въведени в България.

Министър председателят съобщи още, че в Бавария, "майката на моторите", е започнало тестуване с нов бърз тест. 150 евро е цената на теста, "без машинката", уточни той. Според него, в процентно отношение, у нас са направени точно толкова тестове, колкото и в Германия.

"С доц. Мангъров сме добри приятели, от много години, той ще дойде да говорим по-късно, съобщи изненадващо Борисов. - Не ми е приятно, след като имаме толкова добри отношения с него, в обществото да се създава обратното впечатление."

За ограничителните мерки

Само Германия може да ни съперничи по адекватност на мерките, коментира премиерът. Той съобщи, че обявеното либерализиране на режима в Австрия касае отварянето на малките търговски обекти, които у нас не са спирали да работят. В момента се мисли как да се направят достъпни парковете и планините около градовете, особено за децата, без да се създаде масово струпване. Възможно е да има почасови разходки, по възрастови групи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2900

3

birusa

08.04 2020 в 11:12

Заразени в България и Словакия са по 581 души. Починали в България 23, в Словакия 2.
"Много е лесно да казваш братя, но когато виждаш как умират хората, тогава трябва да се действа." цитат ББ.
Мисля, че цифрите говорят колко са ефективни действията!!!!

13510

2

Mayya

08.04 2020 в 09:38

"Увеличението спрямо предишния ден е с 2,8%.:
Вчера новооткритите бяха 24, днес са 16 - намаление с 30%. Спрямо какво е това увеличение от 2,8%

3000

1

Васил Василев

08.04 2020 в 08:48

Днеска мутафчийски изобщо не можа да вземе думата от хвалбите на бб.Даже по едно време щеше да гони и една мисирка.