676 са заразените в страната, 38-годишен мъж е починал в "Пирогов" (видео)

Две кампании за масово тестуване се провеждат в страната

OFFNews 13 април 2020 в 08:21 13676 0

Новите установени случаи са 7, от тях в болници са 6. Няма нови области на зараза. Общият брой на заболелите е 676, увеличението е с 1% от вчера. Активни са 575 от тях, съобщи на брифинг ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

"Провеждат се две по-големи кампании за откриване на преболедували или новозаразени. Едната е в Банско и Добринище. Продължава тестването. Другата е на един от нашите кораби, който се завърна от учение. Там са близо 200 човека и подлежат на изследвания. Тези проби, особено при военните, са в порядък за тестване за антитела, където са открити двама души. Ще бъдат направени PCR тестове. Резултатите могат да бъдат съобщение утре", уточни шефът на оперативния щаб.

Няма новозаразен медицински персонал.

Излекувани са 71 пациенти. Трима са новите дехоспитализирани - семейство от ВМА и един мъж в Сливен. Общо изписаните са  47 мъже, 24 жени.

3-ма души са починали през последните 24 часа  - 68-годишна жена от Хисар в болница "Каспела" с множество придруж заболявания, мъж на 58 г. в Хасково и мъж на 38 г. потърсил помощ в "Пирогов" с тежка пневмония, който е бил интубиран още с пристигането си. Мъжът не е имал личен лекар и е без придружаващи заболявания.

В болница има 230 човека, от които 36 са в интензивни отделения. Най-голямото струпване на болни е в София - 401 случая, 134 са в болница, 27 са интубирани. Следващи по брой болни са от Пловдив - 16, от които 4 са интубирани.

У нас са постъпили 15 000 дози лекарства хлорохин фосфат и 7500 еднократни дози хидроксихлорохин фосфат. Запасите от лекарства са съществени. Над 16 000 души могат да бъдат поети с пълни дози за лечение, каза ген. Мутафчийски.

По инициатива на две български фирми е била осъществена акция за размяна на стоки между България и ОАЕ. Българските компании са изнесли 32 тона храни за Емирствата, в замяна на което страната ни е получила 15 тона медицински консумативи. Държавата не е заплатила нищо, транспортът е поет от фирмите. Медицинските средства са в предпазни маски, ръкавици и защитни костюми.

За ОАЕ са изпратени двата наши самолета пълни със зеленчуци, месо и млечни продукти. На международното летище министърът на икономиката Емил Караниколов и държавния министър в правителството на ОАЕ Ахмед Али Ал Сайег са обсъдили двустранното сътрудничество между страните във време на пандемия, предадоха от правителствената пресслужба.

"ОАЕ сме благодарни на България за приятелството, за съвместната работа, за да смекчим икономическото и социалното въздействие на пандемията по света. Такива партньорства са от съществено значение за повишаване на ефективността на координиран отговор, който ще удържи и евентуално ще попречи на разпространението на COVID-19", заяви Ахмед Али Ал Сайег.

По повод практиката за даване на причастие с обща лъжица в църквите, ген. Мутафчийски заяви, че не може да коментира как се случват обрядите в църквите, но наблюденията му са, че хората са откликнали на апелите на медиците и не са отишли масово на църква.

Хората, които са на домашно лечение, се контролират от полицията и са под наблюдението на личните лекари, уточни проф. Мутафчийски. Карантинираните се проверяват внезапно, на случаен принцип, дали спазват ограниченията, минимум 3 или 4 пъти, обясни той.

"Разговаряхме не един път с БЛС и с представителите на личните лекари. Стратегията, която е приета в момента е сравнително добра и тя е отговаря на световните практики. Има доста хора, които пристигат в болниците в тежко състояние. Оказва се, че доста от тях въобще нямат лични лекари. Това, което е установено до момента е, че болестта се развива по собствени закони, може да спре на определен етап от развитието си и да бъде изкарана в лека форма, но няма обяснение на причините, поради които понякога продължава заболяването и се налага апаратна вентилация", коментира шефът на щаба.

Пазарите ще бъдат отворени през следващите три дни, при изрично спазване на указанията за безопасност, ако това не се случи, ще бъдат затворени на момента, каза още шефът на оперативния щаб. Идеята е да могат да продадат своята продукция, след което ще бъдат затворени до второ нареждане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови