695 са заразените с COVID-19, готвят отваряне на консултациите и плановите операции (видео)

4 са новите смъртни случаи. Над 8% от изследваните в Банско с положителни тестове

OFFNews 14 април 2020 в 08:31 5017 0

Общият брой на заразените с коронавирус е 695, като 581 от тях са активни. 37 са медици. Има нов случай на акушерка от Центъра за спешна медицинска помощ, съобщи на брифинг на оперативния щаб тази сутрин ръководителят му ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

19 са новите случаи от изминалото денонощие, 9 от тях са настанени в болница. В София са 14 от заразените. Двама от тях са настанени в Александровска болница, един в Токуда, един в Инфекциозна болница и 10 са амбулаторни.

Новият случай на заразен медик е акушерка на 43 г. от Центъра за спешна медицинска помощ. Общо 9 медици от Спешната помощ са с положителни проби до момента. Масовото тестване при тях продължава, съобщи ген. Мутафчийски.

Излекувани са 81 души, 10 са новите изписани пациенти - 10 мъже и две жени. Средната на възстановените е 47 години.

Починалите до момента са 35, с нови 4 случая - мъж на 43 години от Пещера, мъж на 86 години в "Пирогов" и мъж и жена от Смолян. Всички те са били с тежки съпътстващи заболявания.

Началникът на щаба ген. Мутафчийски изказа своята благодарност за дарените 6500 PCR теста от Американското посолство.

Продължава масовото тестване сред гражданите на Банско и служителите на армията. Отрицателни са тестовете на всички от военноморския кораб, но те остават под задължителна карантина.

28 са положителните случаи в Банско, което е 8,4% от изследваните, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му това означава, че не може да спрем циркулацията на вируса, но успяваме да я задържим под контрол с най-малко жертви.

Мерките в Европа следват нашите стъпки. Тревожни са сигналите от Русия и Турция. Във Франция се говори за събуждане на строителния бизнес, при нас това не е забранявано. В Австрия се освобождават някои от магазините, които при нас не са били затваряни. Масово се обявява продължаване на извънредното положение, коментира шефът на щаба. Стремим се към балансиран подход, не могат да се удволетворят всички претенции, трябва да се намери добрата формула за да могат предприятията, които не са обвързани с Европа да работят.

В момента в МЗ активно върви подготовката за изработване на режим за възстановяване на ваксинациите на децата и женските консултации, постепенно отваряне на болниците за планова дейност, съобщи Мутафчийски.

Под карантина са 76 623 души. Направените тестове за коронавирус са 18 502.

Броят на случаите поставени под карантина, се променя непрекъснато, заяви в отговор на въпрос проф. д-р Мутафчийски. Това са предимно завърнали се от чужбина или контактни лица. 7-8 деца са под карантина. Дете на 1 година е клинично здраво, но остава в болница, тъй като все още няма резултати, че е изчистено.

В много от случаите 28 дни не стигат, допълни началникът на щаба. Това е едно средно число, има описани случаи, когато вирусът не може да бъде изчистен до 37 дни.

Според прогнозите на математиците вече сме приблизително в пика. Но това е процес, за който все още нямаме отговор колко може да продължи, обясни началникът на щаба.

Ние съобщаваме за 10-15 бройки на ден, защото в България се взеха най-адекватните мерки в най-правилното време и в най-адекватния размер. Да, може би имаше разбиране, че сме малка държава с много ограничен ресурс и трябва да се вземат мерки веднага, но това, че обявяваме по 10-15 бройки на ден, означава, че се справяме добре, категоричен е проф. д-р Мутафчийски.

Хора с какви ли не специалности и без специалности започват да ни учат на епидемиология, коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Единствената заложена цифра в статистиката е заболяемостта за грип и тя няма нищо общо с други заболявания. На всички, които много разбират от епидемиология бих казал, че повече от три случая на ново, непознато заболяване вече са епидемия. Никакви критерии за 200 000 заболели, по които да се обявява, не са валидни, допълни той. В епидемията няма цифра, която да достигнеш, за да я обявиш. Ако утре възникне холера и имаме 10 случая, това е епидемия, обясни Кунчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови