7 от 60 теста във Факултета и Филиповци са положителни

OFFNews 15 април 2020 в 19:16 4355 0

Снимка Георги А. Ангелов

Улица във Факултета

От направените 60 бързи теста в столичните квартали "Факултета" и "Филиповци" седем са били положителни. Това съобщи Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ), чиито служители извършиха бързо тестуване за коронаривус, както и епидемилогично проучване в гетизираните квартали. На същите лица е взета и проба за ПСР, като към момента те нямат клинични изяви. Бързите тестове показват наличието на антитела срещу коронавирус в организма, което може да означава, че болестта се развива в момента, както и да говори за преминало заболяване. 

СРЗИ е констатирала, че контактните лица са над 150 човека, затова тяхното състояние ще бъде следено.

Спецификата на тези райони, с оглед гъстотата на населението и фактът за късното търсене на лекарска помощ от страна на проявилите симптоми, е причина за по-бързо развиване на усложнения причинени от заболяването, поясняват от СРЗИ.

Според най-новите данни, шестима са починалите в кварталите "Факултета" и "Филиповци", като в болници в София има двама в по-тежко състояние в реанимация и 10 души с по-лека проява на заболяването в отделенията.

По-рано днес бе съобщено, за налгането на ограничителни мерки в двата квартала. Те влизат в сила в полунощ. До второ нареждане се забранява влизането и излизането от ж.к.„Филиповци“ и кв. „Факултета“, освен за отиване на работа с представяне на служебна бележка от работодател и нужда от медицинска помощ.

Ограничава се и движението на територията на двата квартала, с изключение на излизания за посещение при личен лекар и за закупуване на храна и лекарства. Забраняват се събирането на повече от двама души на улици и в междублокови пространства, както и отбелязването на семейни тържества със събиране на близки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови