70 случая на лаймска болест и 30 на марсилска треска след ухапване от кърлеж от началото на годината

OFFNews 06 юни 2019 в 11:30 4246 0

70 случая на лаймска болест и около 30 случая на марсилска треска след ухапване от кърлеж са регистрирани от началото на годината, съобщи пред БНР главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. 

Това е с около 30% по-малко в сравнение с миналата година, но се очаква в следващите два месеца да се надмине бройката от миналата година, обясни той.

„Заради климатичните условия кърлежите са наистина повече през тази година, обработките не са ефективни заради всекидневните валежи“, уточни д-р Кунчев.

Той препоръча при излизане в природата или при по-продължителен престой в тревни площи да се използват репеленти или да се носят дрехи с дълги ръкави и крачоли, защото така кърлежът не може да се впие в кожата. След престой навън пък е добре да се огледа тялото за кърлежи. 

„При ухапване от кърлеж препоръчваме да се търси лекарска помощ, особено когато става дума за деца или когато кърлежът е влязъл надълбоко в кожата на човека. Важното е да се махне колкото е възможно по-бързо и то трябва да се махне цялото му тяло, защото всяко нарушаване на целостта му крие рискове“, каза Кунчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови