8 положителни проби в София, случаите на COVID-19 в столицата са вече 214 (видео)

OFFNews 29 март 2020 в 17:22 5961 0

Осем са новите положителни проби регистрирани до този час. В столицата заразените с коронавирус вече са 214. Това беше съобщено на брифинг на националния оперативен щаб.

Днес са изследвани 276 проби, все още се обработват резултати в Националната лаборатория и в лабораторията в Стара Загора.

346 са общо заразените в страната до момента от повече от 7000 изследвани проби. 125 са настанените за болнично лечение, 13 са в интензивен сектор, интубирани, съобщи ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

17 от заразените са медици. 

Починалите у нас са 8, средната възраст на жертвите е 66 години. По думите на ген. Мутафчийски не само възрастните са застрашени от усложнения, пример е мъж на 37 години, който е интубиран в болница "Св. Анна". 

Болестта протича тежко във всички възрастови групи, коментира той. У нас, за починалите на възраст под 70 години, има обяснение, става дума за болни с хипертония, с хронични белодробни заболявания. Починалата 51-годишна жена в Благоевград е била с хипертония и тежка астма.

Нека не се изгражда у обществото убеждение, че само възрастните боледуват и умират. И младите боледуват. Никой не е застрахован, особено, ако свършат апаратите, каза проф. Мутафчийски.

Днес в Александровска болница е приет един пациент, медик на 69 години. В УМБАЛ "Св. Анна" е настанен мъж на 61 години. 6 са амбулаторните случаи.

Мъж завърнал се от Испания, през Германия, е дал положителна проба там, за което е бил информиран с обаждане преди дни. Той вече е със симптоми на заболяването. 

Изписаните днес са трима - един от Александровска болница, един от Пирогов и един в Бургас.

Излекуваните с две отрицателни проби са вече 14. В Пещера са изписани двама за домашно лечение, все още не са се изчистили от вируса, но се чувстват добре.

Предвижда се да се въведе придвижване с декларация и в рамките на населените места, съобщи Мутафчийски. Мярката вече е обмислена и е въпрос на време да бъде въведена.

Той припомни, че преди дни е бил затворен граничният пункт при Златоград. Там е било установено, че в две села, в които има хора с родствени връзки от двете страни на границата, има струпване на лица с коронавирус и починали пациенти. В Гърция е забранено влизането на българи в страната, без уважителни причини. Такива са условията и на Сърбия. Единственият възможен трафик е на тирове.

По данни на италианските медици, дълго време след изписването си пациентите се оплакват от кашлица, болки в гърдите и обща слабост, коментира проф. Мутафчийски. По думите му все още е рано да се прецени какви ще бъдат дълготрайните увреждания от болестта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови