8 симптома, които изискват консултация с кардиолог

OFFNews 19 юли 2019 в 12:01 7718 0

Снимка Pixabay

Сърдечно-съдовите заболявания са неинфекциозната епидемия на съвременият свят. Знаем ли кога да потърсим консултация със специалист? Ето няколко симптома, които изискват преглед от кардиолог:

Високо артериално налягане

Всеки пети човек в света страда от високо кръвно. Повишеното артериално налягане е рисков фактор за развитие на инсулт, инфаркт на миокарда, сърдечна недостатъчност. Кардиологът може да изясни причините за повишаването на кръвното и да препоръча терапия за стабилизирането му.

Болки в гърдите

По-рано се смяташе, че сърцето боли само след определена възраст. За съжаление, днес възрастта не е от значение. Дори в разцвета на силите си, човек не е застрахован срещу стенокардия или инфаркт на миокарда. За болката в гърдите може да има много причини затова е важно да се установи коя е истинската.

Смущения в работата на сърцето, учестен или твърде слаб пулс

Всяко от тези оплаквания може да е симптом на сериозно заболяване, затова посещението при специалист не бива да се отлага.

Виене на свят, припадъци

Причината за тези симптоми може да е аритмия, инсулт, вроден сърдечен порок, кръвотечение, хипогликемия. Всяко от тези състояния изисква специализирана помощ.

Задъхване

Ако по-рано с лекота сме изкачвали 10 етажа, а сега ни е трудно да стигнем до втория, има вероятност да страдаме от сърдечна недостатъчност. Задъхването или усещането за недостиг на въздух при физическо натоварване често е симптом на това заболяване и изисква консултация с кардиолог.

Отичане на долните крайници

Причините за този вид отоци са много. Освен варикозата, може да са симптом на сърдечна недостатъчност, инфракт на миокарда, пород на сърцето, кардиомиопатия, страничен ефект от приема на лекарства.

Висок холестерол

Той не предизвиква болезнени усещания, но е причина за инфаркт, инсулт, импотентност и други тежки заболявания.

Захарен диабет

При пациентите със захарен диабет, рискът от развитие на исхемична болест на сърцето е 4 пъти по-висок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови