83 ХИВ-серопозитивни са открити от началото на годината

„ХИВ – помним, действаме, продължаваме” - е мотото на Международния ден за съпричастност с със засегнатите от ХИВ/СПИН - 17 май

OFFNews 15 май 2020 в 15:20 2607 0

83 ХИВ – серопозитивни лица са диагностицирани от началото на годината, с което регистрираните носители на ХИВ в страната вече са 3 367. Това показват данните на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН. 

Над 90% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път, над 8% – при инжекционна употреба на наркотици. Броят на починалите от ХИВ /СПИН през 2019 г. е 38 лица, съобщиха от Министерството на здравеопазването в навечерието на Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, който се отбелязва всяка година на третата неделя от месец май.

1 745 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, информират още от здравното ведомство

В България денят се отбелязва от 1992 година. Тази година инициативата ще премине под мотото: „ХИВ – помним, действаме, продължаваме” и ще се проведе на 17 май.

Всеки, който иска да се включи в отбелязването на деня за съпричастност, може да го направи, като на 17 май, в 21.00 часа, постави на прозореца запалена свещичка или друга светлина в знак на солидарност, призоваха от МЗ.

За първи път Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН се отбелязва в Сан Франциско и Ню Йорк през 1983 г., когато все още се знае твърде малко за болестта. Днес в инициативата участват над 1 200 организации в 115 държави, като тя е повод хората от различни страни по света да заговорят за СПИН. Целта е както повишаване на информираността и чувствителността към темата, така и ограничаване на свързаната с ХИВ стигма и ангажиране на повече хора в борбата срещу СПИН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови