98-годишният лекар, който продължава да се грижи за пациентите си: Не мога да ги изоставя сега!

Александра Маркарян 29 април 2020 в 11:27 3733 0

Снимка Би Би Си

"Всички са уплашени, а аз съм много внимателен. Съпругата ми се страхува, че мога да донеса вируса у дома и е права. Но не мога просто да ги изоставя по средата на тази вирусна епидемия. Те няма да се справят сами" - казва пред Би Би Си най-възрастният лекар във Франция, който продължава да се грижи за пациентите си в пандемията от коронавирус.

Той е на 98 години, почти на 99. Д-р Кристиян Шене започнал трудовия си път като заварчик, след това учил за лекар и специализирал като рентгенолог. Впоследствие се върнал към общата практика. Тя се намира в парижко предградие и въпреки че временно е трябвало да бъде затворена, лекарят продължава да дава консултации по телефона и по интернет. Решен е да не спира - някои от пациентите му са при него от десетилетия и той чувства отговорността си към тях, разказва https://www.physiciansweekly.com/.

Наложило се да затвори временно практиката след агресия, проявена от двама пациенти: настояли той да им даде малкия си запас от предпазни маски за лице. Това се случило малко, след като му се наложило да изтърпи още нещо: двуседмична карантина, наложена заради проявени симптоми на Covid-19.

Д-р Шене приема като лична мисия още нещо - ежеседмичните си посещения в дом за възрастни хора. Продължава да го прави независимо от това, че социалните домове сега са сред най-рисковите места за разпространение на заразата. "Късметлии сме. Не сме имали случаи на Covid-19 в дома досега. Ако някой се разболее, ще бъде бедствие" - казва посветеният лекар за 60-имата обитатели на дома.

Толкова е възрастен, че почти може да си спомни световната пандемия от испанския грип през 1918 г., помни войни. И на този фон споделя, че липсата на подготовка у Франция за такава глобална пандемия като сегашната го е разочаровала дълбоко. Не може да проумее как толкова голяма западноевропейска сила е допуснала в мирно време да не може да се погрижи за болните си.

Дали планира да се "пенсионира"? "Почти на 99 години съм. Трябва да огранича активността си по много причини - работя по-бавно от преди, трябва да внимавам", отвръща той, но не, не смята да остави лекарската си професия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews