АИКБ и КТ 'Подкрепа' се въздържаха от подкрепа на проекта за промени в ТЕЛК комисиите

OFFNews 19 септември 2019 в 10:35 1329 1

Снимка Архив

Асоциацията на индустриалния капитал и КТ "Подкрепа" се въздържаха да подкрепят предложения от здравния министър Кирил Ананиев проект за промени в правилника за устройството и работата на ТЕЛК комисиите в страната. Той беше обсъден между социалните партньори на срещата на Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), съобщи dariknews.bg.

Основна причина за промените в правилата е необходимостта от систематизиране на цялата информация, свързана с медицинската експертиза в единна информационна база данни, която да осигури необходимата прозрачност на процеса и достъпност на контролните органи. По този начин биха се ограничили злоупотребите и ще се осигури свързаност на цялата информация за пациента - всички данни от последните 12 месеца могат да бъдат използвани за целите на медицинската експертиза. Промените имат за цел и да улеснят хората с увреждания, обясни зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева.

От КТ "Подкрепа" обаче възразиха срещу намерението да отпадне задължението в съставите на ТЕЛК да има медицински специалист по конкретното заболяване на лицето с увреждане. "Това за нас по-скоро крие опасности от нереалистични оценки на уврежданията, отколкото би могло да се разчита, че ще се намалят злоупотребите, евентуалните, в сектора", обясни Ваня Григорова.

В отговор зам.-министър Жени Начева обясни, че по никакъв начин няма ограничение комисиите да канят специалисти за даване на становище. "За съжаление, по определени тесни профилни специалности няма достатъчно специалисти на територията на цялата страна. Но логиката на промяната е максимално достоверно да бъде отразен целият здравен статус на пациента, така че комисиите по ТЕЛК да могат да вземат информирано решение", каза тя.

АИКБ и КТ "Подкрепа" се въздържаха да подкрепят проекта, а част от социалните партньори приеха предложенията с уговорката, че проектът не решава всички проблеми, но е необходимата първа стъпка.

Зам.-министър Начева съобщи , че се подготвят и промени в Приложение 1 към Наредбата за медицинската експертиза. Предстои и представянето на очакваната от месеци информационна база данни, както и стартът на обученията на ТЕЛК-овете за въвеждане на електронната система за медицинската експертиза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

19.09 2019 в 11:20

Жени Начева трябва да бъде публично поругана и след това разстреляна най_малко с петстотин куршума в главата....