АИКБ не подкрепиха бюджета на НЗОК за 2020

OFFNews 31 октомври 2019 в 11:26 1675 0

Снимка Архив

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) не подкрепи бюджета за НЗОК 2020. Позицията беше изразена по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Работодателските организации, синдикатите и държавата обсъдиха и проектите за бюджетите на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и на Здравната каса, съобщи dariknews.bg.

От Конфедерацията на работодателите и инидустриалците в България (КРИБ) подкрепиха предложения бюджет и приветстваха увеличаването на разходите за здраве. Те изтъкнаха, че допълнителният публичен ресурс в здравеопазването е инвестиция в икономиката и благоденствието на нацията.

От АИКБ обаче смятат, че заплащането на извършените здравни услуги трябва да е функция на резултатите, а ефективността и ефикасността на здравноосигурителната система ще се повиши, ако се създаде конкурентна среда и се демонополизира дейността на НЗОК.

Те препоръчват увеличаване на дела на разходите за превенция и профилактика за сметка на дела на разходите за болнична медицинска помощ и разходите за медикаменти. Настояват за въвеждането на модел, при който акцентът е хората да не се разболяват, отклоненията да се улавят в ранен стадий, да не се печели от лекуване на скъпоструващи тежки заболявания, когато лечението е станало вече непоправимо късно.

Според Българската стопанска камара (БСК) с предложения проект на бюджет се възпроизвежда рамката за недофинансиране на дейността на НЗОК от предишните години.

От Камарата са на мнение, че увеличаването на дела на публичните средства за здравеопазване( 4,5 % от БВП) все още не е достигнал средноевропейските нива, които са над 6-11% ЕС, пише в становището на организацията. Според тях във финансовият документ липсва решение за ограничаване на разходите за лекарства, които достигат до 30% от бюджета, при средно равнище за страните от ЕС 15-18%. Друг проблем, изтъкнат от БСК, е че размерът на осигурителните вноски, които държавата превежда, не съответства на реалните разходи за лечение. За 2020 г. вноската от държавата за едно лице ще е около 34 лв. при среден размер, дължим за осигурени лица по трудови отношения, от 80 лв., допълват от БСК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!