Адв. Андрей Дамянов: В законодателството ни са заложени възможности за източване на НЗОК

OFFNews 13 януари 2020 в 10:30 3748 0

Снимка Архив

"В законодателството на България се съдържат възможности за т.нар. източване на Касата", каза пред БНР адв. Андрей Дамянов член на Надзорния съвет на НЗОК, представител на пациентска организация.

Той допълни, че още със замисъла на Касата са били заложени т.нар. бомби със закъснител, които с течение на времето са се развивали в законодателството в зависимост от това, кой е на поста министър на здравеопазването.

Коментарът на Дамянов последва интервюто с управителя на Здравната каса д-р Дечо Дечев, който заяви, че ще се оттегли на 12-и март, когато изтича мандатът на проф. Камен Плочев, а след оттеглянето му той беше избран да го довърши.

Припомняме, че пред Дарик Дечев заяви, че няма условия да се справи с организираната система за източване на НЗОК. Това зависело от Министерството на здравеопазването, с което Здравната каса трябва да върви в унисон, какъвто според него явно няма. Той настоява и за основна ревизия на институцията, която води сега, но се съмнява, че това ще се случи в година преди парламентарни избори.

"За нас това решение на д-р Дечев беше изненада", каза адвокат Андрей Дамянов като посочи, че Дечо Дечев е показвал доста консервативно управление на Здравната каса и категорично заяви, че казаното от управителя на НЗОК е самата истина.

Дамянов определи д-р Дечев като принципен човек, който трудно прави компромиси с нередностите. Според него настоящият управител на НЗОК е направил сериозен опит и е успял да спре част от течовете в Касата. "Течове, които са насочени по скоро към печалба, отколкото към лечение", уточни той.

"Едно от постиженията на д-р Дечев е постигането на балансиран бюджет на Здравната каса и в края на годината да не излезем на дефицит, а това се случва за първи път от създаването на Касата", коментира още адв. Дамянов и заяви, че членовете на НЗОК ще опитат да го убедят да остане на поста и след 12-и март.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови