Адв. Дамянов: Планираният бюджет на НЗОК няма да е в полза на пациента

OFFNews 23 октомври 2019 в 11:40 1497 0

Снимка Архив

Планираният бюджет на Здравната каса за следващата година поражда в пациентската общност доста смесени чувства, заяви пред БНР адв. Андрей Дамянов – член на Надзорния съвет на НЗОК и представител на Националната пациентска организация.

По думите му ефективността от харченето на средствата е поставена под въпрос, въпреки увеличението на парите за здраве с близо 400 млн. лв. Той изрази тревогата си, че тези пари отиват в една нереформирана система и на практика получаваме още от същото. "Силно се съмняваме, че този бюджет ще работи в полза на пациента“, обясни адв. Дамянов. Според него всичко това се дължи на липса на политическа воля.

Адв. Дамянов счита, че моделът на здравеопазването е изчерпан: „Моделът на клиничната пътека по принцип трябва да бъде премахнат. Трябва да се мине на съвсем друг тип здравеопазване. Няма защо да се връщаме назад във времето и отново да се мъчим да реформираме нещо, което е доказало своята неспособност да отговаря на нуждите на пациентите“.

По думите му НЗОК съумява в известна степен да си събере вземанията, но има и частични забавяния. Според него притеснителни са намеренията на Касата в посока на лекарствената политика: „Когато говорим за лекарствата с висока стойност, връщането на част от търговската отстъпка обратно към нея може и да е оправдано. Но когато говорим за лекарства, които са с ниска стойност, едно такова изискване и такъв натиск към фармаиндустрията може да откаже компанията да предлага съответното лекарство на нашия пазар“.

Членът на НС на НЗОК счита, че в бюджета профилактиката отново е оставена на заден план. Адв. Дамянов заяви още, че не е оптимист, че бюджетът на НЗОК може да се промени в значителна степен по отношение на преразпределение на предложените суми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови