Адв. Мария Петрова: Мерките срещу COVID-19 у нас са хаотични

OFFNews 26 юни 2020 в 11:57 2320 0

За да бъде наложена една мярка, тя трябва да е съобразена с ясно разписани критерии и правила, а не да се прилага хаотично. Това каза по БНР адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

Тя коментира темата с връщането на изискването за задължително носене на предпазна маска на закрити обществени места:

“За мен това е категорична демонстрация на непропорционалност в налаганите мерки. Защото, за да бъде наложена една мярка - независимо дали говорим за извънредно положение, или извънредна епидемиологична обстановка, тя трябва да бъде съобразена с някакви ясно разписани критерии и правила, методики."

По думите й, когато гражданите, обществото са били по-податливи на страх и бизнесът все още не е реагирал остро, се е затворила държавата, а когато наистина има някаква опасност за общественото здраве и живот не се предприемат необходимите мерки, защото "определени лобита са натиснали в определена посока".

Според нея, за да се направи анализ на епидемията у нас, първо трябва да се изчака тя да отмине, след това да се обобщят данните.

Притеснително е, че премиерът едва сега твърди, че здравната ни система не е пред рухване, че имаме между 5 до 7 хил. интензивни легла. Защо това не беше казвано в самото начало, когато имахме по трима, четирима пациенти и бяха наложени толкова непропорционални мерки?, попита Петрова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови