Агенцията по лекарствата започва проверка на медикаментите, съдържащи ранитидин

OFFNews 17 септември 2019 в 14:45 7185 0

Снимка Pixabay

Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) започва проверка на лекарствата, съдържащи ранитидин. Причината е съмнения за замърсяване с нитрозамини, съобщиха от Министерството на здравеопазването ден след като от пациентски организации „Заедно с теб" поискаха информация именно за безопасността на тези медикаменти, които се използват при киселини и язва.

Те се позовават именно на информация на Европейската медицинска агенция (EMA), според която тези медикаменти съдържат примес, наречен N-nitrosodimethylamine (NDMA) от групата „сартани", който е канцерогенен. 

Съмнението за нежелано наличие на нитрозамини произлиза от предоставени данни на частни лаборатории извън територията на ЕС, обясниха от МЗ. В свое съобщение ЕМА изрично подчертава, че няма препоръка за прекратяване на употребата на ранитидин-съдържащи лекарствени продукти, обясниха още от ресорното ведомство.

Пациентите, които ги употребяват, могат да потърсят съвет по всички безпокоящи ги въпроси от техния лекар или фармацевт. Също така нека хората имат предвид, че съществуват много други лекарствени продукти, включително и по-нови поколения, които са аналог на ринитидина и се използват за киселини.

"Трябва да се има предвид също потреблението на ранитидин вече десетки години без данни за вредно въздействие", казаха още от МЗ.

В България се предлагат 5 лекарствени продукти, съдържащи ранитидин. Те са Ранитидин Софарма 150 мг филмирани таблетки, Ранитидин Софарма 300 мг филмирани таблетки; Ранитидин Софарма 20 мг/мл-2 мл, инжекционен разтвор, Ранитидин Акорд 150 мг филмирани таблетки и Ранитидин Акорд 300 мг филмирани таблетки.

От 2010 г. до настоящия момент в ИАЛ няма подадени съобщения за нежелани реакции, свързани с лекарства с ранитидин, разясниха още от здравното министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови