Акад. Петрунов: Данните за COVID-19 не се представят убедително

OFFNews 10 юли 2020 в 10:35 2610 0

Снимка Архив

Данните за разпространението на COVID-19 не се представят убедително. Не можем да говорим, че има голямо увеличение, ако не го съпоставим с броя на изследваните. Това каза по БНТ акад. Богдан Петрунов, председател на отделението за медицински науки на БАН.

Най-важно е кои болни се изследват. Ако се тества в огнище е едно, а съвсем друго, ако се прави масов скрининг. Важни са броя на активно болните и броя на починалите. Ако тях ги съпоставим на 100 хиляди население, веднага ще видим къде се намираме, обясни имунологът.

Той подчерта, че разпространението на коронавируса вече е дифузно (разпръснато) - София и Пловдив са типични примери за това. В подкрепа на тезата си той посочи, че страната ни по площ е малка, а следователно и границите между отделните клъстъри е започнала да се размива. 

„Ние сега берем плодовете на мачовете, които се проведоха с хиляди хора зрители, от абитуриентските балове, от отварянето на нощните заведения, на дискотеките – няма никакво съмнение, че това доведе до увеличаване на бройката“, коментира акад. Петрунов.

Разпространението може да се ограничи, ако хората осъзнават, че просто трябва да се прояви дисциплина и разум. Мерките са елементарни – носене на маски, дезинфекция, избягване на физически контакти“, напомни академикът.

Той подкрепи носенето на маски с аргумента, че те намаляват пръските, които изхвърля човек при говорене, а оттам и количеството на вирусните единици, което също е от значение за това дали човек ще се зарази и ако да – как ще протече заболяването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews