Акад. Петрунов: Доста далече сме от нормалната ситуация с COVID-19

Дексаметазонът първоначално е бил включен в протоколите за лечение на коронавируса, но впоследствие е бил отхвърлен, защото кортизонови препарати не се дават при инфекции

OFFNews 17 юни 2020 в 09:22 4154 1

Доста далеч сме от нормална ситуация с COVID-19. Виждаме, че случаите у нас, а и в Европа, и в света се увеличават. Това каза по БНТ епидемиологът акад. Богдан Петрунов. Той изрази съмнение, че топлото лятно време ще убие коронавируса.

Според него по-скоро COVID-19 ще измине своя биологичен цикъл, но това няма да се случи скоро, данните на СЗО показвали точно това - скок на броя на новозаразените в Америка, Европа, Китай.

"Съвсем не сме в етап, в който да кажем: Да, епидемията свърши и да очакваме края й, защото и днес има значителен брой случаи у нас, които са от огнища, не от масово разпространение на вируса. Имайки предвид, че сме малка страна, заразата може да плъзне и сред цялото общество", предупреди той.

По думите му скокът се дължи на успокоението на хората, че всичко е отминало, но това далеч не е така.

"Епидемията се развива, а у нас все още няма колективен имунитет. Проучването, което се направи в Пловдив, показа, че около 2% от хората имат наличие на антитела и ние не знаем даже дали тези антитела са протективни, дали са вирусонеутрализиращи. Те само показват, че сме се сблъсквали с вируса", аргументира се академикът.

Епидемиологът отново призова за спазването на елементарни мерки - носене на маски на обществени места, миене на ръцете при контакт с най-различни плоскости.

"Тестването трябва да продължи, но да се прави на определени таргетни групи, в места, където се очаква, че ще има разпространение", посочи той.

Аакз. Петрунов коментира и твърдението на екип от учени, че лекарството дексаметазон спасява тежко увредени пациенти с коронавирус: "Дексаметазонът е добре известно лекарство, от десетки години. В началото беше включено в протоколите за лечение на COVID-19, но се сметна, че не е редно да се използва, защото кортизонови препарати не се дават при вирусни инфекции. Сега се оказа, че е много добро лекарство и води до спасяване на животи. То е мощно противовъзпалително средство".

Академикът не очаква до края на годината да бъде изработена ваксина срещу коварната болест.

"Има няколко ваксини в момента, по които се работи много сериозно, в Европа, в САЩ, а и в Израел. Проблемът не е да се създаде ваксината, трябва да се докаже, че първо е безвредна и след това, че е ефективна", заключи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7014

1

Диди

01.07 2020 в 14:11

И какво ново каза академика? Смешно е когато човек с най-висша научна титла разнася медийния вятър по проблема ковид-19. Това ни е вече познато до втръсване. Това го пеят вече денонощно. А страхомерът ни вече е на "тавана" си. Повече от това не могат да ни сплашат. Така че академикът да си наляга парцалите и да си трае, докато не измисли нещо по-различно от досегашните си "академични" баналности. Писна ни!