Ако сте под домашна карантина със симптоми на грип, звънете на личния си лекар, не на Спешна помощ

OFFNews 26 февруари 2020 в 15:08 2270 0

Снимка Сергей Антонов

Хората, които са под домашна карантина и проявят симптоми подобни на тези при коронавируса, трябва да се свържат с личния си лекар, който е запознат с реда за реагиране в такава ситуация и може адекватно да насочи пациента, съветват от Центъра за спешна медицинска помощ.

В момента Центърът обслужва предимно чужди граждани, които нямат връзка с медик на територията на страната, съобщиха от пресцентъра му. Оттам посочиха още, че получават много обаждания от граждани със симптоми на грипно заболяване. Големият наплив затруднява работата на екипите, които трябва да имат готовност да реагират и в други спешни случаи. 

От центъра увериха, че екипите са оборудвани с необходимите предпазни средства, такива са осигурени и за потенциално заразените пациенти. Очаква се доставката на специализирана носилка, която изолира болния. 

Колите, които са превозвали пациент със съмнение за коронавирус, се дезинфекцират, за да се спре евентуално разпространение на заразата.

Пациентите, със симптоми на коронавирус, се превозват до Инфекциозната клиника на ВМА или някой от другите центрове за лечение на такива пациенти, разкрити на територията на София.

По-рано днес от Националния оперативен щаб съобщиха, че „Пирогов” и Александровска болница вече са заявили готовност да трансформират в стационари сградите на една от клиниките си. 

Клиниката по психиатрия във ВМА ще бъде затворена, което ще осигури още 40 легла. По военна линия се обсъждат варианти и за останалите болници в страната – освен в София, има военни болници във Варна, Пловдив, Плевен, Сливен, както и два санаториума.

От щаба очакват подобни действия от всички директори в областните центрове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews