Алерголог: Ползвайте кремове за омазняване и овлажняване на кожата след дезинфекциране

OFFNews 01 юни 2020 в 10:48 2148 0

Дезинфектантите разрушават еднакво успешно липидната обвивка и на вирусите, и на кожата. Заради прекалената употреба на такива препарати много често се появява т. нар. контактен дерматит. Това обясни по bTV доц. Мария Стаевска, началник на Клиниката по алергология в Алекандровска болница. Тя препоръча след употреба на дезинфектанти да се ползват кремове, които омазняват и овлажняват кожата.

Прекаленото носене на ръкавици създава предпоставка за образуването на гъбички. Препоръчително е да се ползват само при необходимост, уточни алерголожката.

Доц. Стаевска каза още, че голяма част от хората, които живеят в големите градове, имат свръхчувствителност на горните и долни дихателни пътища. Тези, които страдат от астма, много често се оплакват от острите миризми след дезинфекция в помещенията. Това по думите й е предизвикало множество усложнения – дразнеща кашлица, течащ нос, насълзени очи. При някои хора прагът на търпимост е нисък, обясни доц. Стаевска.

Експертът коментира, че децата са по-издръжливи на подобни реакции и подчерта, че по-малките боледуват често от сенна хрема, чийто пик е в момента. Тя смята, че през последните години заради стремежа към стерилност хората стават по-алергични.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови