Алиансът на акушерките: Как ще работим в самостоятелни практики, след като нямаме стандарт?

OFFNews 21 август 2019 в 12:30 1547 0

Снимка Pixabay

След като липсва общ акушеро-гинекологичен стандарт, също и акушерски такъв, по кой стандарт ще работи съответната акушерка в самостоятелната си практика, питат от Алианса на българските акушерки в становището си по предложението на здравното министерство за създаването на самостоятелни сестрински, акушерски и фелдшерски практики.

Становището е адресирано до министъра на здравеопазването и в него се поставят въпроси, предизвикани от неяснотите в предложения документ.

Според здравните специалисти е необходимо да се приеме стандарт за дейността на акушерката в България, съгласуван с акушерска професионално-съсловна организация, преди да се пристъпи към регламентиране на подобна практика.

От Алианса поставят и въпроса за финансирането на самостоятелните практики, тъй като според тях не се предвижда договор с НЗОК. Без такъв договор акушерката няма право да пуска необходимите изследвания и допълнителни консултации.

В мотивите на становището се изразява съмнение, че тези промени ще решат кадровите проблеми в съсловието, липсата на адекватно заплащане на труда му и на достъп до медицинска помощ в отдалечените райони.

Акушерките поставят и въпроса за консултирането на бременни и родилки от немедицински лица, които извършват пренатална подготовка и консултират жените след раждане срещу заплащане.

„Обсъждането на това предложение изисква експертна оценка, която имаме желание и готовност да предоставим“, се казва в заключение на становището.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!