Американска компания разработи ваксина срещу коронавируса

Тестват противовирусен препарат за лечение на Ковид 19

OFFNews 26 февруари 2020 в 10:26 10480 2

Снимка Pixabay

Биотехнологична компания от Кембридж, Масачузетс съобщи, че е изработила ваксина срещу Ковид 19, предадоха световните агенции.

Ваксината е създадена едва 42 дни след секвенирането на генома на вируса. Първите образци са изпратени на Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания, част от Национални институт по здравеопазване в САЩ. 

Коронавирусната ваксина може да бъде тествана върху хора след месец и половина, а за масово използване тя ще е готова след година и половина, заяви директорът на Националния институт по здравеопазване на САЩ Антъни Фаучи на пресконференция.

Според него първата фаза на теста за ваксина ще продължи около три месеца. На този етап ваксината ще бъде тествана на 45 души.

Ефективен антивирусен препарат

Междувременно американските здравни власти обявиха, че са започнали първите клинични експерименти на антивирусен препарат, който може да лекува коронавируса, съобщи ТАСС.

Изпитанията се провеждат в медицинския център на университета на Небраска в Омаха. Лекарството „Ремдесивир” е разработено от американска фармацевтична компания.

В момента то се използва върху пациенти, които са дали положителни проби за новия коронавирус. Първият участник в клиничните изпитания е заразен американски гражданин, който е върнат в САЩ след като е бил под карантина на круизния кораб „Даймънд принсес” край бреговете на японския град Йокохама.

По-рано представител на СЗО заяви пред репортери в Пекин, че „Ремдесивир” показва признаци, че може да лекува вируса.

„Има само едно лекарство в момента, за което мислим, че има истинска ефикасност и това е „Ремдесивир”, заяви зам.-генералният директор на СЗО Брус Ейлуърд.

Как се лекува коровирусът в момента?

Лекарите предписват температуропонижаващи и обезболяващи, за да облекчат симптомите на болестта – висока температура, кашлица, задух. При хората тежко в състояние се провежда изкуствена вентилация на белите дробове, за да може да се облекчи дишането им. В някои случаи се използва апарат, който насища с кислород кръвта извън тялото, за да се облекчи натоварването върху сърцето и белите дробове.

Все още няма утвърдени методи на лечение или ваксини срещу новия вирус, който е заразил над 80 000 души до момента и е причинил смъртта на над 2700.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

27.02 2020 в 03:42

:))) Ваксина против това няма да има никога. Просто не е нужна. Както няма нужда от ваксини против куру, гуру-гуру, и испанска пот.
Не сте чували за тия болести? Навремето си, те са изтребили почти половината от хората, за по три години. После също така внезапно са изчезнали, и днешните инфекционисти не знаят нищо за тях. Освен как се лекуват, но ваксини не произвежда никой - не трябват.
Че вирусът е американски, колкото и да е бактерия, вече май никой не се съмнява.
Какво е "руска хибридна война" така никой не можа да каже. А какво е "американска ..." - вече се вижда.
Е, следващия път няма да мине, понеже ще им е третата измама след еболата.

5784

1

Бабатунде

26.02 2020 в 14:10

Лошо няма, само малко ме притеснява, че са я открили, пък щяло да влезна след година и половина, което ... е разбираемо, но пък за таз година и половина как веднага успяха да намерят препарат, който да третира вируса успешно бе.
Малко звучи, сякаш първо да натрупаме парите от вируса, после ако ни потръгне добре, ще преценим, дали да има ваксинка или не.