Ананиев: Баловете се отлагат. В градините ще мерят температурата с електронни термометри

OFFNews 20 май 2020 в 09:54 3542 1

Абитуриентски балове ще има, след като мине фазата на разпространение на новия вирус, каза по БНТ министърът на здравоепазването Кирил Ананиев. Той уточни, че в момента това не може да се случи, тъй ще доведе до голямо струпване на хора, много емоционални моменти, непредвидени контакти, които могат да доведат до предаване на вируса. 

Ананиев коментира, че отварянето на детските градини не означава, че епидемията е преминала, но са дадени подробни указания на кметовете, какви мерки трябва да се спазват. Министърът уточни, че за входящ контрол в градините ще се използват само електронни термометри, а не живачни както беше съобщил на брифинга вчера.

В случай на заболял човек от персонала на детската градина, той веднага ще бъде заменен с друг, създадена е необходимата организация, категоричен е Ананиев.

Той коментира и защо се е стигнало до толкова честа промяна на издаваните от него заповеди по време на извънредното положение.

"Категорично не мисля, че съм изпуснал контрола. Ние искахме да предприемем най-адекватните мерки, за да предотвратим разпространението на това заболяване, което е ново и непознато за света, обясни министърът.

Той коментира, че вчерашното изказване на президента Радев за смъртността в България е било ненужно. Има рязко намалява на детската смъртност, особено през последните 2-3 години. Само за 2 години има увеличение на продължителността на живота на българските граждани, аргументира се министър Ананиев.

Във връзка с изказването на вицепрезидента Илияна Йотова, министърът заяви: “На мен не ми се иска да оценявам нейната работа, защото ако се върна 4 години назад, не се сещам какво всъщност е направила“.

Аз работя прекрасно с щаба, ние винаги координираме нещата. Не се чувствам изместен по никакъв начин, защото ние сме непрекъснато заедно, коментира Ананиев след въпрос дали не е бил изместен от проф. Мутафчийски.

Щабът ще го има докато прецени министър-председателят, това ще бъде най-малко до края на извънредната епидемиологична обстановка (14 юни), допълни още министърът.

Предстои да се извърши промяна в системата на здравеопазването. Не съм се отказал от това свое намерение, ще търся консенсус, но това ще стане след този период на извънредна епидемиологична обстановка, каза още министър Ананиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови