Ананиев: Близо 1000 са свободните места в програмите за лечение на наркомании

OFFNews 19 декември 2019 в 15:03 1544 0

Снимка Архив

984 са свободните места за лечение на наркозависими. Общо в 30-те програми на територията на страната местата са 4 144.984. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, в отговор на депутатски въпрос.

Той подчерта, че в новата Национална стратегия за борба с наркотиците 2020-2024г. се предвижда увеличаване на броя на участващите в програмите за лечение и рехабилитация на зависими от дрогата. Предвидено е и повишаване на качеството на услугите чрез обучения и продължаваща квалификация на експертите, работещи в програмите.

За тази дейност са заложени 5 458 458 лв. за периода на изпълнение на стратегията. 

Психо-социалната рехабилитация се осъществява чрез извънболнични програми за дневни грижи, дневни центрове за психо-социална рехабилитация тип „Терапевтична общност", модел „Минесота" и други, каза още министърът. Дейностите се осъществяват от Държавната психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм, Центрове за психично здраве и неправителствени организации, получили съгласие за осъществяване на програми.

Ананиев уточни, че в момента функционират 14 програми, получили съгласие за осъществяване на психо-социална рехабилитация по Наредба № 8 от 27 юни 2018 г. за дейностите по здравно консултиране, профилактични прегледи и изследвания на лица, навършили 16 години.

Министърът каза още, че към момента изследванията на биологични проби за наркотици се извършват в лабораториите към Научно изследователския институт по криминалистика и криминология (НИКК) и Военно медицинска академия (ВМА). Ананиев поясни, че в новата стратегия е предвидено закупуване на аналитична апаратура, която да повиши технологичния капацитет на токсикохимичните лаборатории на Военно медицинска академия на стойност 220 000 лв.

Ще бъде закупен и нов преносим анализатор за определяне наличието на наркотици и упойващи вещества в слюнчени проби и консумативи за него за лабораторията към Държавната психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм на стойност 91 650 лв.

Предвидено е още въвеждане на нови технически средства за нуждите на Агенция „Митници" и поддържане на вече съществуващите такива на стойност 18 406 000 лв., съобщи министърът.

Министърът изрази надежда, че необходимите средства за осъществяване на дейностите, предвидени в Националната стратегия за борба с наркотиците ще бъдат осигурени в пълен размер, за да бъдат изпълнени заложените показатели в стратегията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови