Ананиев: Националната аптечна карта не ограничава свободната конкуренция

OFFNews 21 февруари 2020 в 17:35 1292 0

Снимка Архив

Националната аптечна карта не е намеса в свободната конкурентна среда и няма за цел създаването на административни пречки пред собствениците на аптеки. Това обясни в отговор на депутатски въпрос здравният министър.

По думите му промените в проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина целят да се подобри достъпът на гражданите до лекарствени продукти чрез създаване на Национална аптечна карта.

С тази карта ще могат се определят потребностите на населението. В изготвянето й ще се вземе предвид териториално разпределение на аптеките в страната, разпределението им според демографската структура на населението и според дейностите, които те извършват. Така ще може да се прецени в кои области има недостиг, уточнява министърът.

Освен това ще бъде извършена оценка на потребностите от магистър-фармацевти и помощник фармацевти, които работят в аптеките. Въз основа на този анализ ще бъдат приложени мерки за стимулиране на откриването на аптеки в такива населени места, на втори или следващ адрес. 

По думите му разкриването на втори и следващ адрес на аптека ще изисква по-малко инвестиции и по-малко разходи, тъй като административната процедура е максимално улеснена, разходите на администрацията ще са много ниски и таксите за услугата ще бъдат минимални.

Ананиев поясни, че тези аптеки ще могат да работят не по-малко от два дни седмично за по 4 часа. Той съобщи, че и в момента се работи по аптечната карта, която ще бъде финализирана веднага след приемането на закона.

Неотдавна пред OFFNews председателят на Сдружение "Асоциация на собствениците на аптеки" Николай Костов коментира, че обявената преференция в намалено работно време в районите, в които няма на аптеки, не е решение и няма да сработи. "В социален аспект идеята е интересна, но е безплодна", заяви Костов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови