Ананиев: Нито едно дете няма да остане без своевременно оказана медицинска помощ

Министерството ще проверява от какви кадри и техника има нужда Педиатрията

OFFNews 27 ноември 2019 в 19:59 1515 0

Снимка МЗ

Създадена е необходимата организация, така че нито едно дете да не остане без да му е оказана в пълен обем и навреме необходимата медицинска помощ. Това заяви Кирил Ананиев на брифинг по повод преустановения спешен прием в СБАЛДБ "Проф. Иван Митев".

Спешният прием и лечението на деца, при които се налага провеждането на интензивно лечение и дихателна реанимация, от днес се осъществяват от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов", Национална кардиологична болница и УМБАЛ „Александровска". 

"Назначих цялостна проверка на Педиатрията, за да се установи реалното състояние на лечебното заведение, включително кадровата и техническа обезпеченост", каза още министърът. Министърът подчерта, че проверката трябва да изясни от какви специалисти се нуждае болницата, има ли проблеми с оборудването, за да се предприемат адекватни мерки.

Ананиев съобщи, че Центърът за спешна помощ в столицата поема транспортирането на деца в спешни състояния, до най-близкото лечебно заведение с необходимото ниво на компетентност.

„Този ред е разписан нормативно - в случай че една болница, поради каквито и да е причини, няма възможност да окаже на пациентите си необходимата медицинска грижа, незабавно трябва да бъде информирана съответната регионална здравна инспекция и да се организира приемът на пациентите в други лечебни заведения със съответстваща компетентност. През годините това се е налагало неведнъж и винаги сме успявали да преодолеем тези ситуации. Сигурен съм, че и този път ще се справим", заяви още министър Ананиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови