Ананиев: Отпадането на лекарите-специалисти оптимизира работата на ТЕЛК

OFFNews 15 ноември 2019 в 14:09 1248 0

Снимка Архив

„Практиката до приемането на изискването за участие в експертизата на лекар по профила на заболяването, въведена през август 2018 г. не доказва наличие на проблеми при освидетелстването на лицата. По тази причина считам, че отпадането на изискването за участие в съставите на ТЕЛК на специалисти по всички профили на заболяванията не само не влошава работата на комисиите, но и оптимизира изискванията към тяхното окомплектоване в съответствие на потребностите и възможностите.“, заяви Кирил Ананиев в отговор на депутатски въпрос за условията на труд и заплащане в системата на медицинската експертиза.

Във връзка с възнагражденията на работещите в ТЕЛК министърът уточни, че те се определят от ръководството на съответното лечебно заведение и това е регламентирано със Закона за лечебните заведения. Той допълни, че с промяна в Закона за здравето е дадена възможност на лекарите от съставите на ТЕЛК да упражняват същевременно и медицинската си професия и това им формира по-големи възнаграждения.

Заплатите на служителите в Регионалните здравни инспекции са регламентирани с Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, припомни министърът.

В проекта на бюджет за 2020 г. са предвидени средствата за увеличение на възнагражденията на работещите в системата на спешната медицинска помощ, в съответствие с приетата от МС „Концепция за развитие на спешната помощ в Република България 2014-2020 г.“, каза още министърът в отговор на депутатски въпрос.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови