Ананиев: Ще има увеличение на заплатите в РЗИ

OFFNews 17 октомври 2019 в 15:18 1767 0

Снимка Архив

През 2020 г. се предвижда 10% увеличение на възнагражденията на работещите в регионалните здравни инспекции, съобщи министърът на здравеопазването при откриването на обновеното отделение за диализно лечение към УМБАЛ "Игнат Канев" Русе, пред журналисти. По думите му увеличение е имало и в началото на тази година.

Кирил Ананиев каза още, че с близо 600 хил. лв., предоставени от Министерството на здравеопазването, университетската болница „Канев“ в Русе е закупила хемодиализни апарати, водоочистваща система,  специализирани столове и електрически легла.

Още 500 хил. лв. за ремонт на диализното отделение са осигурени от фондация „Игнат Канев“. Отделението притежава III-то ниво на компетентност, разполага с 24 диализни поста и обслужва 143 пациенти от област Русе и съседните области. 

В рамките на събитието здравният министър Кирил Ананиев отбеляза, че за модернизирането на хемодиализните центрове в цялата страна през 2018 г. правителството е отпуснало 8,1 млн. лв., от които около 5 млн. лв. са били предоставени на 29 хемодиализни структури на територията на цялата страна за извършване на ремонтни дейности и закупуване на хемодиализна техника и оборудване. 

Ананиев посочи още, че за последните две години МЗ е инвестирало в русенската болница близо един милион лева. Той заяви, че държавата ще продължи да инвестира в държавните болници, които трябва да бъдат конкурентоспособни на останалите лечебни заведения и да осигуряват качествена и навременна медицинска помощ на българските граждани.

Министърът благодари на Игнат Канев за направеното от него дарение, което е дало възможност разширението и ремонтът на диализното отделение да станат факт. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови