Ананиев: Софийският университет няма да се занимава с издръжката на болница 'Лозенец'

OFFNews 01 февруари 2019 в 17:56 2047 0

Софийският университет няма да се занимава с издръжката на болница "Лозенец", тя си е самостоятелно юридическо лице.

Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред репортери в Народното събрание по повод окончателно приетата днес промяна в статута на Правителствена болница.

"По всички правила както действат всички останали лечебни заведения - търговски дружества и си обслужват задълженията, така от дейността и това лечебно заведение ще си издължи сумите, които дължи на кредиторите", допълни той.

Днес депутатите окончателно приеха промените в Закона за лечебните заведения, според които болница "Лозенец" вече не е правителствена. Текстовете дават на Министерския съвет шестмесечен срок да преобразува "Лозенец" от второстепенен разпоредител с бюджет към МС в еднолично акционерно дружество Многопрофилна болница за активно лечение "Лозенец", която най-вероятно ще мине под контрола на Софийския университет.

Този трансфер обаче повдигна редица въпроси за бъдещото ѝ финансово оцеляване, тъй като лечебното заведение е натрупало сериозни дългове, а досега е било поддържано най-вече със субсидии от Министерския съвет. След като вече няма да е към него обаче, остава въпросът дали държавата отново ще поеме част от разходите на заведението, или то ще трябва да се опита да оцелее на пазарен принцип. Това би притеснило Софийския университет обаче, тъй като болницата се използва за неин учебен център и при евентуалния ѝ фалит университетът най-вероятно ще загуби медицинските си специалности.

Ананиев се възпротиви на твърденията на опозицията, че болницата ще фалира без държавна помощ. "Това е мнение на опозицията - аз имам над 60 болници, от които поне половината имат дългове и си ги разсрочват, разплащат и т.н. Въпрос на добро управление и добър мениджмънт", заяви министърът.

Той помоли да не се създава напрежение в академичното ръководство на Софийския университет и заяви, че не би трябвало университетът да отделя от собствените си средства за болницата. "Аз съм убеден и съм сигурен, че не трябва да се заделят средства от обучение на студентите - това е таксите, които плащат те, и в същото време субсидията, която дава държавата - да се отделят за покриване на дълговете на болницата, иначе ще се наруши учебният процес", заяви той.

Министърът отхвърли всякакви притеснения, че студентите на Софийски университет може да загубят достъп до учебната си база.

"Идеята е в крайна сметка, след като държавата, в лицето на министъра на здравеопазването, стане едноличен собственик на капитала, той да предостави болницата за управление на Софийския университет. Т.е. цялата научна и клинична база, която има болница "Лозенец", ще се използва за обучение на студентите - това беше идеята. И затова ме убедиха, че това е най-добрият подход, и аз приех общото мнение", допълни той.

Ананиев още изясни, че се е срещнал с ректора на Софийския университет още преди вчерашното заседание на парламентарната комисия по здравеопазване.

"Освен това се договорихме с него, защото определено има някакво притеснение с този договор, който трябва да регламентира взаимоотношенията между министъра на здравеопазването и Софийския университет, да подготвим заедно с него един проект на договор, който да го представим пред академичното ръководство на СУ, за да не съществуват тези притеснения, че едва ли не СУ ще стане заложник на болница Лозенец", заяви Ананиев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови