Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Ананиев: Здравната каса ще бъде и застраховател

OFFNews 20 септември 2019 в 14:13 1010 0

Снимка Архив

Касата ще се регистрира и като застраховател и ще бъде равнопоставена на здравните застрахователни фондове, каза здравният министър в отговор на депутатско питане.

Според него представения от екипа му модел дава право на избор на пациента кой да управлява здравните му вноски, къде да се лекува при най-добрите условия и пълна информираност за обхвата и цените на медицинските услуги и лекарствата.

Той допълни, че основната цел е пълна демонополизация на НЗОК и въвеждане на здравни фондове /НЗОК и частни/, които да се конкурират равнопоставено и да отговарят на всички изисквания за платежоспособност и финансова устойчивост. Тези фондове ще подлежат на регулация съгласно общия режим на европейското законодателство, поясни министърът.

По думите му МЗ ще определя медицинските стандарти, контрола върху медицинските дейности и тяхното качество чрез Изпълнителна агенция „Медицински надзор". Ще одобрява основния пакет от здравни дейности, който се съгласува със съсловните организации и се покрива от здравните вноски на българските граждани.

Цените на дейностите в основния пакет обаче ще подлежат на договаряне между фондовете и изпълнителите на медицинска помощ, а съсловните организации ще изготвят правилата за добра медицинска практика и продължаващо обучение.

„Лечебните заведения ще формират цени за дейностите извън основния пакет, като същите ще се покриват от доброволното здравно осигуряване или чрез плащания от пациентите", допълни Ананиев. И поясни, че не се предвижда промяна в размера на здравноосигурителната вноска, а лицата следва доброволно да изберат в кой фонд да се запишат.

НАП ще събира вноските на всички здравноосигурени лица и средствата от здравни вноски ще се разпределят ежемесечно към здравните фондове. Размерът на средствата ще е равен на броя записани във всеки фонд осигурени лица, умножен по осреднения размер на здравната вноска за всички здравноосигурени лица. Няма да има значение, кой е платецът на вноската и за чия сметка се осигуряват лицата.

Министърът заяви, че моделът ще стартира от определена начална дата на съответната финансова година, през която се е лицензирал първият фонд. Все още обаче не е ясно кой от предложените варианти за промени ще бъде предпочетен, защото нямало обществен и политически консенсус. 

Ананиев уточни, че НЗОК ще се лицензира и като застраховател, за да има всички условия за конкуренция с останалите фондове. 

"Няма да допуснем в НЗОК да отидат болните, старите, нуждаещите се от лечение на тежки заболявания с висока стойност на финансиране. Има правила, по които ние ще регулираме движението на пациентите в зависимост от всички критерии, по които ще регулираме движението на пациентите. Няма да има разделение по пол, възраст, заболявания", заяви министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!