Ананиев инспектира термокамера за коронавируса на летище София

OFFNews 03 февруари 2020 в 10:28 2619 0

Министърът на здравеопазването инспектира работата на термокамерата на Терминал 2 на летище София.

На Терминал 1 за момента се прилага безконтактно измерване на температурата с т. нар. "пистолети", но вече е монтирана термокамера, която ще заработи.

И на летището във Варна се очаква термокамерата да заработи днес, а до петък камери ще получат и на летището в Бургас, където към момента пристигащите пасажери се проверяват с "пистолет".

По думите на министър Ананиев организацията и координацията на летището в София са изключително добри. На терен са най-малко 10 души от здравните служби на Министерството на здравеопазването, както и съответните екипи на Гранична полиция, летищните власти и Агенция "Митници".

Всяка една от тези институции знае в какъв момент се намесва в пропусквателния процес на Летище София, каза министърът.

Ананиев обясни и как работи термокамерата: "Тя засича всички пътници от разстояние и определя точната температура, която имат пасажерите. Когато е над 37 градуса, екранът става тъмнозелен. Когато се установи, че пасажерът има висока температура, той се отвежда в стаичка и попълва анкетен лист за състоянието си, включително дали има болки и неразположения. Към анкетния лист има брошура на български и английски, в която е описано какви са действията, които той трябва да предприеме след това."

Хората, които са с температура, се извеждат от летището по специален маршрут, настаняват ги в санитарен автомобил и ги откарват до едно от лечебните заведения, които са определени да изследват болни за коронавирус, обясни министърът. За София това е ВМА, за Варна - "Св. Марина", за Бургас - областната болница.

Той съобщи и че сред шестимата пътници кацнали във Варна от Китай има един човек с температура 37,1, който е изолиран под наблюдение в университетската болница "Св. Марина". По думите на министъра във Варна се синхронизира хардуера със софтуера и днес ще заработи.

В Бургас се работи с камера тип "пистолет", но до петък ще ще бъдат получени термокамери за Варна,Бургас и една резервна за София.

Ще има мерки по отношение на влизането по море.

По-рано на извънреден брифинг пред ВМА, беше съобщено, че тестът, който е бил направен в късните часове на евакуираните от Ухан български студенти във ВМА, е отрицателен за новия коронавирус. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови