Ананиев се среща с протестиращите медсестри утре

OFFNews 15 октомври 2019 в 10:55 1000 0

Снимка Архив

Медицинските сестри, които продължават протеста си пред парламента и здравното министерство, са поискали среща с Кирил Ананиев. Разговорите ще се проведат утре, това съобщиха протестиращите. 

Специалистите по здравни грижи ще настояват да се обявят конкретни срокове за изпълнение на всичките им искания. Те са готови и с предложения. Още в началото на протестите си медицинските специалисти се обявиха против статута на търговски дружества за болниците; за отнемане на лицензите на лечебните заведения, които не изпълняват разпоредбите и не отделят 50% от разходите за възнаграждения на персонала. 

Сестрите са против практиката заплатите да се повишават с вдигане цените на клиничните пътеки, тъй като по този начин парите за заплати потъват. По думите им тази практика би била успешна само при общинските и държавните болници.

Припомняме, че още по време на протестите през май, от здравното министерство обещаха увеличение на заплатите на медицинските специалисти, но на много места по-високите възнаграждения все още не са факт. Затова специалистите по здравни грижи продължават да настояват за две МРЗ стартова заплата, регламентиране на извънредния и нощен труд, премахване на търговските дружества и учредяване на собствена съсловна организация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови