Ананиев за строежа на детската болница: Пандемията ще мине, но ние трябва да мислим за децата

OFFNews 03 април 2020 в 11:10 1127 0

"Пандемията ще мине, но ние трябва да мислим за децата", каза Кирил Ананиев по повод обвиненията, че в извънредно положение се стартира поръчка на за строеж на детска болница за близо 94 млн. лв.

Въпросът му беше зададен по време на брифинга на Медицинския експертен съвет към премиера.

"Има процедура, която е свързана със закона за обществените поръчки, и ние я извървяхаме. Минаха обжалванията пред Комисията за защита на конкуренцията. Пандемията ще мине, но ние трябва да мислим за децата и възможно най-бързо да направим една модерна многопрофилна болница. Не виждам защо да не започнем. Ами ако продължи още 7-8 месеца това вирусно заболяване? Хората чакат", коментира здравният министър.

Сутринта група активисти протестираха пред МС в знак на протест, без да нарушават мерките за безопасност. Исканията им са за оставка на здравния министър "за цялостна неадекватност по време на криза и използване на кризата за накърняване на обществения интерес". На протестиращите са били изготвени протколи за предупреждение от полицията. Организаторите на проявата стартираха и петиция против строежа на Национална детска болница.

Вчера здравният министър подписа договор с обединение ДЗЗД „Детско здраве" за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) на Национална многопрофилна детска болница. Общата стойност на договора е 77 839 442.89 лева без ДДС или 93 407 331.47 лева с включен ДДС.

От МЗ ще бъде сформирана работна комисия, която включва педиатри от различни специалности, които ще одобряват проектите за отделните отделения - вид, квадратура, леглова база, необходими кабинети и операционни.

Изпълнителят разполага с едногодишен срок, от сключването на договора, да изготви и представи проект на детското лечебно заведение. В своята оферта ДЗЗД „ДЕТСКО ЗДРАВЕ" посочват, че ще извършат допълнително конструктивното обследване на строежа.

Всички действия по реализацията на проекта са извършвани и ще бъдат извършвани при максимална публичност и прозрачност, декларираха от МЗ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови