Ангелов след посещението си в МБАЛ Добрич: Видях неща, които не ми харесват

Сменят ръководството на болницата заради лоша организация на ковид-лечението

Янка Петкова 11 август 2020 в 16:08 3888 0

Снимка Архив

Видях неща, които не ми харесаха, а смея да твърдя, че знам как се организира дейността на едно лечебно заведение, констатира здравният министър Костадин Ангелов след посещението си в МБАЛ Добрич и уточни, че болницата има сериозен проблем с организацията на ковид-лечението.

Министърът и главният държавен здравен инспектор се запознаха на място с проблемите на болницата, след като местни лекари алармираха за сериозен недостиг на болнични легла и специалисти.

Проф. Ангелов обясни, че основен проблем е смесването на потоците пациенти - на един етаж се лекуват болни с коронавирус и с други заболявания, а специалистите, които ги обслужват, са едни и същи. Вторият сериозен проблем е неспазването на противоепидемичните мерки - на територията на болницата се допускат хора без предпазни маски, не се спазва изискването за дистанция, каза здравният министър.

Той съобщи, че е провел разговор с дежурния лекар в Инфекциозно отделение - гастроентерологът д-р Вълкова, и се е уверил, че основният проблем е липсата на организация за работа в условията на COVID-19, за което отговорност носи ръководтвото на болницата.

Ангелов съобщи, че предстои свикване на Общо събрание за избор на нов изпълнителен директор на МБАЛ и промени в Съвета на директорите. Той увери, че законовите срокове ще бъдат спазени и изрази надежда, че дотогава ще бъдат изпълнявани всички предписания, които са дадени от Районната здравна инспекция. Главният здравен инспектор ще контролира процеса през първите дни, обеща здравният министър.

Доц. Кунчев анализира ситуацията с разпространението на вируса в Добричка област - при 0 случаи през май, 7 през юни, през юли има скок на 310, а по прогноза до края на август откритите заразени ще са около 550, ако се запази тенденцията.

По думите му притеснително е, че разпространението на инфекцията е дифузно (разпръснато), което означава, че циркулацията е интензивна и без ограничителни мерки заразените ще продължат да нарастват. 

"Не може в едно отделение да се лекуват болни с коронавирус и без коронавирус. Не може един и същ персонал да работи в няколко отделения, не може да закриваш Инфекциозно отделение, когато има епидемия", коментира и доц. Ангел Кунчев.

Той съобщи, че е установил с "огромна изненада", че на МБАЛ Добрич е била предлагана помощ, дори е бил намерен инфекционист, които обаче не е бил мотивиран да остане и е отишъл да работи в друг областен град. Здравният инспектор подчерта, че всички местни институции помагат максимално, но изрази възмущението си, че лечебното заведение не само не ограничава, а дори подпомага разпространението на вируса.

"Необходима е спешна намеса. Внимателно наблюдаваме процесите в тази болница и смятаме, че тенденцията може да се обърне в положителна посока за 2-3 седмици, ако веднага се вземат мерки", каза доц. Кунчев.

"Знам, че персоналът е на ръба на силите си, болницата в Добрич не е изключение, наистина тук нещата са по-различни поради близостта с Варна. Много са факторите, но аз не съм убеден, че не е възможно да се направи такава организация, че хората да се мобилизират по начин удобен за всички", подчерта министър Ангелов и допълни, че болницата получава 85% от прогнозната стойност на бюджета си и не е на загуба. 

"Само ако сме единни в усилията си можем да постигнем резултати, аз видях един сплотен екип, на всички институции, и смятам, че кризата ще се преодолее", обобщи министърът.

До момента положителните проби в областта са 475. През последното денонощие новите случаи са 12. 




Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови