Англичанин успял да си купи 240 таблетки кодеин само 45 минути, без рецепта

Разследване на Би Би Си разкрива защо Великобритания е изправена пред опиоидна епидемия

OFFNews 15 януари 2020 в 17:31 7738 0

Снимка Pixabay

Журналист от Би Би Си успял да си купи 8 опаковки кодеин, съдържащи 240 таблетки, само за 45 минути от 7 аптеки в Лондон. Експериментът е част от разследване за мащабите на опиоидната зависимост във Великобритания, съобщава Medik Forum.

Според здравни експерти страната е застрашена от епидемия от лекарствена зависимост. 

От Би Би Си припомнят, че в САЩ жертвите на зависимостта към болкоуспокояващи взема над 17 хиляди жертви годишно. Авторите на разследването твърдят, че до 5 години същото може да се случи с Великобритания, тъй като фармацевтите продават обезболяващи, които създават зависимост, без рецепта. Става дума за препарати като кодеин, морфин и трамадол, разказват британските журналисти. 

Според тях в аптеките не са достатъчно взискателни към хората, които се опитват да се сдобият с тези препарати. Лекарствата могат да бъдат закупени в интернет и дори в аптеки, разположени на главни оживени улици в английските градове.

Лесният достъп до опиоидни препарати, които бързо създават силна наркотична зависимост, станаха причина за тежката епидемия в САЩ, която местните власти все още не могат да овладеят.

Близка до критичната е и ситуацията с медикаментите на опиоидна основа, които се продават само с рецепта. За последните 20 години количеството подобни рецепти в страната е нараснало със 100%. Всеки 8 жител на Великобритания (около 5,6 млн. души) има рецепта за опиоиди, Експертите наричат проблема "не просто плашещ, а катастрофален за здравето на популацията."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови