Анонимен дарител спаси млад мъж с тежко заболяване

OFFNews 31 август 2018 в 14:04 9504 1

Снимка От ляво надясно: д-р Тони Златанов, д-р Светослав Куртев, д-р Тони Великов

Лекарите от Клиниката по кардиология на УМБАЛ "Александровска" са извършили скъпоструваща животоспасяваща операция на 24-годишен мъж, като за нея е съдействал дарител, пожелал анонимност.

Специалистите са поставили на пациента имплантируем кардиовертер дефибрилатор (ICD).

Младият мъж има заболяване, наречено Таласемия майор, при което в тялото се натрупва желязо. Заради непровеждано лечение до този момент той страда от тежко усложнение на сърцето, което води до нарушена помпена функция и появата на опасни аритмии.

„При правилно проведена терапия мъжът има шанс да бъде частично или напълно възстановен, но за да се случи това, трябваше да бъде имплантирано устройство, което да улавя и погасява опасните аритмии и да предпазва от т.н. внезапна сърдечна смърт“, обяснява д-р Светослав Куртев, завеждащ отделението по Електрокардиостимулация и електрофизиология в кардиологичната клиника.

Този тип терапия не се покрива изцяло от Здравната каса и пациентите са принудени да доплащат огромни суми. Често поради финансови причини се отказват от лечението, поради което смъртността при тази група пациенти достига около 20% годишно.

„Благодарение на дарител, пожелал да остане анонимен, момчето получи шанс да се лекува и възстанови напълно”, добавя д-р Куртев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12024

1

Това дава някакви надежди за обществото ни. Да са живи и здрави - и оперираният младеж, и лекарите, и дарителят.