Антикопуционния фонд: Здравното министерство мълчи за договорите за предпазни маски от Китай

OFFNews 15 май 2020 в 11:20 3893 0

Антикорупционният фонд (АКФ) обжалва пред Административен съд София (АСС) мълчаливия отказ на искането си към Министерство на здравеопазването за копия от сключените с китайски производители договори за доставка на лични предпазни средства, съобщиха от организацията.

АКФ очаква отказът на Министерство на здравеопазването да бъде отменен от съда като незаконосъобразен, а министърът на здравеопазването да бъде задължен да предостави исканата обществена информация.

На 07.04.2020 фондът е подал заявление до Министерството на здравеопазването по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), с искане за предоставяне на копия на сключените през месец март 2020 година договори с китайски и български производители за доставка на предпазни маски. АКФ обоснова искането си с липсата на достатъчно информация в публичното пространство относно параметрите на сделките и спецификациите на поръчаните предпазни средства и медицинска апаратура. По-конкретно, от публикуваната информация в медии не става ясно дали поръчаните от китайски производители маски са хирургически или предпазни по стандарт N95 или сходен.

На 23.04.2020 от Министерството на здравеопазването е изпратено електронно съобщение, в което се заявява, че не разполагат с исканата информация относно договорите с български производители на предпазни маски и пренасочват по компетентност запитването на АКФ към държавното предприятие „Булбио“.

Според представителите на фонда в отговора си министерството по никакъв начин не адресира искането им за предоставяне на копия на договорите, сключени с китайски производители на предпазни маски.

До настоящия момент, седмици след изтичането на законовия 14-дневен срок на 22.04.2020, АКФ не е получил отговор на своето запитване. Според ЗДОИ, липсата на отговор от страна на министерството е особено съществено процесуално нарушение, равносилно на мълчалив отказ от достъп до информация, твърдят от фонда.

„Недопустимо е Министерството на здравеопазването да отговаря с мълчалив отказ на запитване за достъп до обществена информация с такава висока обществена значимост“, коментира Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд. 

„Обжалвахме отказа пред Административен съд София и очакваме той да бъде отменен като незаконосъобразен, а Министерство на здравеопазването да бъде задължено да предостави поисканите копия на договорите за доставка на маски от Китай", казва Станкушев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови