Антителата срещу COVID-19 изчезват бързо, но имунитетът има памет, твърдят учени

OFFNews 22 юли 2020 в 11:02 4979 0

Американско изследване дава надежди, че въпреки че антителата срещу новия коронавирус изчезват бързо от организма на преболедувалите, имунитетът срещу COVID-19 може да се запази, съобщи Асошиейтед прес.

"Не е задължително инфекцията с този коронавирус да създава имунитет за цял живот, но антителата са само част от защитата", казва д-р Бъди Крийч, специалист по инфекциозни болести в университета Вандербилт в САЩ. Той не е участвал в изследването, чиито резултати бяха публикувани в сп. "Ню Ингланд джърнъл ъв медисин".

Имунната система запомня как да създава нови антитела, ако е необходимо, а други части от нея също могат да се противопоставят на инфекцията, добавя той.

Антителата са протеини, които белите кръвни клетки произвеждат, за да се свържат с вируса и да го елиминират. С развитието на инфекцията имунната система се приучава да посреща атаката и да произвежда все по-целенасочени антитела.

Д-р Ото Йънг и екипът му от университета на Калифорния, Лос Анджелис са проследили тези по-прецизни антитела при 30 пациенти с COVID-19 и при четирима души, които живеят заедно и за които се предполага, че са заразени с новия коронавирус. Средната им възраст е 43 г. и повечето са с леки симптоми на заболяването.

Учените установяват, че антителата имат полуживот от 73 дни, което означава, че половината от тях ще изчезнат след определено време. Това потвърждава установеното от предишно проучване в Китай, което също указва, че антителата изчезват бързо.

Резултатите от изследването "призовават за предпазливост по отношение на "паспортите за имунитет", "груповия имунитет" и вероятната продължителна ефективност на ваксина", пишат авторите.

Д-Р Крийч напомня, че и други части от имунната система също помагат за защита. Освен антитела, белите кръвни В-клетки имат и памет, така че те ще знаят какво да правят, ако отново се изправят пред инфекцията.

"Те много бързо ще се притекат на помощ, когато организмът отново бъде изложен на действието на вируса. Те сякаш са заспали и само чакат да се задействат", обяснява той и добавя, че и други бели кръвни клетки - Т-клетките могат да атакуват вируса.

"Ваксините, които провокират имунната система да произвежда антитела, може да осигурят по-дълготрайна защита от естествената инфекция, защото използват пречистени версии на вируса, който провокира имунния отговор", смята имунологът Алисън Крис от университета на щата Вирджиния.

Крийч е съгласен с нея. Той добавя, че не бива да се разколебаваме в търсенето на ваксина, защото антителата са само част от възможностите за защита.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови